Helt som i skoletiden på Gug Skole ved Aalborg var der straks gang i samtalen, da Jesper Steinmetz mødtes med sin favoritlærer, Henning Spliid, i Odense. Foto: Hung Tien Vu

»Jeg svingede rigtig godt med Spliid«

Da studievært på Tv 2 Jesper Steinmetz gik i skole, skulle han helt op i 10. klasse, før han for alvor kunne se det sjove i at lære. Begejstringen takker han sin engelsklærer for.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvis man er kvik, men samtidig lidt doven, behøver man ikke anstrenge sig synderligt i folkeskolen. Lidt charme og en minimal indsats er rigeligt. Den erfaring tog nu 41-årige Jesper Steinmetz, studievært på Tv 2 Nyhederne, med sig fra sin skoletid i både København, Odense og Aalborg. Han skulle i 10. klasse, før han for alvor blev interesseret i at gå i skole.

»Jeg var en pjatterøv, en glad dreng, der havde gang i alt muligt andet, og først i 9. klasse klappede fælden, da alle mine lærere mente, jeg var for umoden til gymnasiet. Det var et slag i ansigtet. Men til gengæld var 10. klasse så fantastisk, fordi jeg fandt ud af, at det faktisk kunne være sjovt at være flittig«, siger Jesper Steinmetz.

At begejstringen netop blev fundet i 10. klasse på Gug Skole uden for Aalborg, mener han i høj grad, at han kan takke sin engelsklærer Henning Spliid for.

»Jeg svingede rigtig godt med Spliid. Han var den personlighed blandt lærerne, der stak ud - på en måde en gammeldags lærer i en ny tid. Han var en klassisk underviser - ikke så meget rundbordspædagogik og nu-kan-I-selv-finde-ud-af-det som hos mange andre lærere på den tid. Spliids stil var: 'Nu får I noget for, laver det - og så bygger vi videre'. Det tiltalte mig, fordi jeg kunne se, at det førte til noget«, fortæller Jesper Steinmetz og fortsætter:

»Han inspirerede mig og lærte mig, at det faktisk kan være sjovt at skrive en stil, få kommentarer fra læreren og få gode karakterer. Så jeg blomstrede i mine engelske stile«.

Favoritlæreren Henning Spliid havde Jesper Steinmetz til matematik i 6.-7. klasse og engelsk fra 6. til 10., og han nikker genkendende til beskrivelsen.

»Jesper var udadvendt og glad. Ikke en dydig dreng, men en solid og dygtig elev. Men han var også umoden og havde gang i egne ting«, siger Henning Spliid.

Men at det lige skulle være ham, der i den grad kickstartede Jesper Steinmetz' begejstring for at lære noget, er han ikke helt klar til at tage æren for, da lærer og elev mødes på Tv 2 i Odense, men der er ingen tvivl hos eleven.

»Spliid var en ekstremt god pædagog, og man fik lyst til at være med i undervisningen, fordi han så os på det niveau, vi var på. Selvom han kørte en gammeldags undervisning og havde stor autoritet, så var han sjov, var sig selv og havde en rigtig god kontakt til os. Han talte med os og aldrig ned til os«, siger Jesper Steinmetz.

»Samtidig udfordrede han os, stimulerede vores argumentation og lærte os at diskutere ved at tage udgangspunkt i aktuelle artikler eller problemstillinger. Da stort set alle på skolen kæmpede for, at Gug skulle have en idrætshal, provokerede Spliid os ved at spørge, hvorfor det ikke var nabolandsbyen, der skulle have en idrætshal? På den måde lærte han mig faktisk at give udtryk for det, jeg mener«.

Henning Spliid supplerer:

»Det var altid nemt at få dem til at diskutere, for havde de ikke noget at sige, skulle de jo bare i gang med bøgerne«. Samtidig peger han på, at fritid til at lade op og hente inspiration til undervisning og diskussioner er altafgørende for at kunne blive en god lærer, der kan begejstre eleverne.

Eleven og læreren

Jesper Steinmetz, 41, gik på Rahbek Skole i København fra 1973 til 1974, på Vestre Skole i Odense fra 1974 til 1979 og på Gug Skole ved Aalborg fra 1979 til 1983. Han har en bachelorgrad i filmvidenskab fra Københavns Universitet og er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Siden 2001 har han været studievært på Tv 2 Nyhederne, fra sommeren 2010 skal han være Tv 2's korrespondent i Washington.

Henning Spliid, 70, gik på efterløn i 1998 efter et godt arbejdsliv som lærer. Han har dog ikke helt lagt undervisningen på hylden, men underviser tre iranske drenge privat.