Anmeldelse Dansk overbygning
0   0

Det var (lidt) bedre i gamle dage

Ja, eleverne staver dårligere i dag end for 30 år siden. Men ikke ret meget.

Den der skriver d i gjort

Fakta


Titel
Den der skriver d i gjort

Forfatter
Anita Ågerup Jervelund, Jørgen Schack

Pris
199

Sider
132

Forlag
Dansk Sprognævn

Man fristes nærmest til at indlede anmeldelsen af "Dansk Sprognævns skrifter 48" med en kliche og sige: ”I gamle dage stavede eleverne også meget bedre, end de gør nu til dags”.

Artiklen fortsætter under banneret

De to forfattere, Anita Ågerup Jervelund og Jørgen Schack, har med deres udgivelse "Den der skriver d i gjort" sandsynliggjort, at det desværre forholder sig, som klicheen siger, at eleverne i den danske folkeskole over en 30-årig periode er blevet dårligere til at stave – og dog!

I den i øvrigt meget interessante og ikke mindst grundige undersøgelse beskriver forfatterne resultaterne af en større undersøgelse af elevernes stavefærdigheder i folkeskolens ældste klasser. Og hovedkonklusionerne er, at unge elever i dag staver dårligere, men kun lidt dårligere, og at det specielt er drengene, der halter bagefter.

Det meget interessante ved udgivelsen er, at den redegør for sammenligningen fra dengang og nu og inddrager forskellige faglige områder som stavesværhed – og beskriver for læseren, at det er et ords struktur, dets frekvens og ikke mindst konteksten, der er udgangspunktet for, om et ord er svært eller lettere at stave til. Dertil kommer en redegørelse for fejl og fejltyper hos gode, mellemgode og svage stavere. Ikke overraskende er konklusionen også, at specielt præsens-r og sammensætninger er de helt store udfordringer for eleverne.

Udgivelsen bør læses af alle lærere, der underviser i folkeskolens ældste klasser, og som fører eleverne til FP9 og FP10 i læsning og retskrivning. Den indfører ganske enkelt læseren i en række basale, men absolut vigtige faglige pointer, som måske over den næste 30-årige periode kan ændre udgivelsens hovedkonklusioner.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.092 andre er allerede tilmeldt