Debat

Kommuner for velfærd ønskes!

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Der beskæres i buskadser og budgetter«, som Benny Andersen skriver i sit digt »Hilsen til forårssolen«.

Men i den flotte sensommersol her i september er det jo ikke tidspunktet at beskære - det har politikerne bare lige glemt.

Jeg var torsdag aften i sidste uge til demonstration foran administrationsbygningen i Holbæk, hvor 500-600 af kommunens medarbejdere på de såkaldte velfærdsområder var forsamlet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

En besparelse på 204 millioner kroner i budgettet for 2017 er blevet fremlagt, med de store konsekvenser det har på alle kommunens områder. Ikke mindst på skoleområdet, hvor endnu en ny skolestruktur lige er indført og store projekter sat i gang - nu er der afskedigelser, mere undervisning med ringere forberedelse til lærerne, indkøbsstop med mere på vej.

Halsnæs demonstrerede for velfærd

Samtidig med demonstrationen stod borgmesteren ude i den anden ende af byen og tog første spadestik til et prestigeprojekt - en stor sportsarena - som også har været medvirkende til, at man har holdt udsigterne for 2017 skjult længe. Det har faktisk været kendt siden 2012, at 2017 ville blive et hårdt år. Men politikerne har ikke gjort noget ved sagen. Godt, at der er kommunalvalg næste år, var de lærere, jeg talte med, enige om!

På kongressen fik vi historien fra Lolland, hvor der også skal spares millioner af kroner i budgettet - og hvor man i forvejen har 30 procent af eleverne, der går på privatskoler, en stor koncentration af kontanthjælpsmodtagere med mere. Det kan ikke hænge sammen.

Og historierne står i kø ude fra landets kommuner - og den kø bliver ikke mindre, jo tættere vi kommer på afslutningen af de kommunale budgetlægninger her til oktober.

Samtidig har vi en regering, der tænker i nye tiltag, der trækker udviklingen helt skævt, med flere familier, der får svært ved at klare dagligdagen, og dermed også flere børn og unge, der ikke får de optimale muligheder for en skolegang, der kan give dem chancen for at komme ud af det socialt negative spor.

Et spor, regeringen også mener, at skolen skal knække - men ikke giver kommuner og skoler mulighed for at arbejde med.

Majbrit Berlau fra Dansk Socialrådgiverforening påpegede i sin tale til kongressen nødvendigheden af, at vi i de faglige organisationer samarbejder om at få ændret de forhold, der forringer vilkårene for rigtig mange familier, børn og unge.

Derfor er det vigtigt, at vi også i DLF både centralt og lokalt engagerer os og møder op og slås for velfærden. Der bliver givet også muligheder i din lokale kommune og i hvert fald på landsplan, når Folketinget åbner i starten af oktober.