Morten Kirk Jensen var indtil i går en afholdt og respekteret skolechef i Kolding Kommune.

"Begavet og indsigtsfuld" skolechef stopper pludseligt i Kolding

Lærere, skoleledere og politisk udvalgsformand ærgrer sig over, at Kolding Kommune har valgt at stoppe samarbejdet med skolechef Morten Kirk Jensen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kolding Kommunes skolechef gennem fire år, Morten Kirk Jensen stopper "efter gensidig aftale".

Morten Kirk Jensen har været konstitueret som direktør for Børne- og uddannelsesforvaltningen i næsten et år, ind til den nuværende direktør - Helle Thiele - overtog posten den 1. februar i år. Tidligere har Morten Kirk Jensen været afdelingsleder og pædagogisk konsulent i kommunen.

Kolding Kommune skriver i en skriftlig kommentar:

"Efter gensidig aftale stopper Morten Kirk Jensen som skolechef i Børne- og Uddannelsesforvaltningen i Kolding Kommune. Der vil blive slået en stilling op snarest muligt, og indtil da referer skoleledere og medarbejdere til børne- og uddannelsesdirektør Helle Thiele".

Kolding vil bruge millioner på flere lærere

Ked af situationen

Den gensige aftale er indgået på kommunens initiativ, bekræfter Helle Thiele overfor folkeskolen.dk. 

"Jeg holder mig til, at vi har indgået en aftale, og i relation til den, er det det, jeg vil kommunikere ud", siger direktøren.

Heller ikke Morten Kirk Jensen har kommentarer til baggrunden for sin afgang, han siger dog:

"Jeg er ked af situationen, og jeg er stolt og glad for det, jeg har stået for i skolevæsenet. Jeg er også stolt over, at det skolevæsen, jeg forlader, er et skolevæsen i superligaen".

Støttede op om skolelederne

Kilder rundt om skolevæsenet i Kolding tegner et billede af en visionær, ambitiøs og krævende skolechef med sine meningers mod. Og for byens lærere og skoleledere, er det opsagte samarbejde med Morten Kirk Jensen lidt af en bombe, der er detoneret:

"Morten Kirk har i de fire år, han har siddet på den posten som skolechef, og i de måneder han har været direktør, været en rigtig god samarbejdspartner for skolelederne og Skolelederforeningen. Han er en fyr med markante holdninger, men man ved altid, hvor man har Morten. Specielt i de personalesager, som jo har i skoleledergruppen, har han altid støttet op om os og været en god støtte for hele skoleledergruppen i Kolding", siger Henrik M. Larsen, der er formand for Skolelederforeningen i Kolding Kommune og fortsætter:

"Han har også været en meget visionær leder, han er en person, der går foran, har mange nye ideer, men som samtidig giver mulighed for mange selvstændige projekter. Han giver både stram styring og frie tøjler. Og han er god til at følge op på de ting, der bliver sat i gang. Han er synlig og er meget ude på skolerne, han er med til dialogmøder og spørger ind til, hvordan det går med de ting, vi har sat i gang. Så han er én, der har fingeren på pulsen på alt, hvad der sker i Kolding".

Målsætning har båret frugt

Også Anders Petersen, der er kredsformand for Kolding Lærerkreds, er "meget overrasket", over afgangen.

"Vi har haft et særdeles godt og konstruktivt samarbejde med skolechef Morten Kirk i en meget turbulent tid i folkeskolen. Indenfor det politiske mandat, der er givet af byrådet, har skolerne i Kolding formået at opnå nogle meget flotte resultater, ikke mindst på baggrund af Morten Kirks tilgang til samarbejde og konkret løsning af de mange udfordringer, der har været og fortsat er i forbindelse med implementeringen af skolereformen, med alle interessenter, herunder Kolding Lærerkreds", udtaler Anders Petersen.

"Vi har sammen med skolechef Morten Kirk haft en klar målsætning - at skabe den bedst mulige folkeskole i Kolding for eleverne inden for de givne økonomiske rammer. Og det har med alt tydelighed båret frugt".

Kredsformanden håber og forventer, at "det gode nære og konstruktive samarbejde vil fortsætte også efter Morten Kirks fratræden".

Politisk forundring

Socialdemokraten Christian Haugk, der er formand for børne- og uddannelsesudvalget i Kolding Kommune, er også forundret over den pludselige afgang. Han understreger, at han ikke har "den store viden om afgangen" og derfor ikke kommentarer til den. Men han vil give denne vurdering af Morten Kirk Jensen.

"Han er begavet og har en enorm indsigt i skoleområdet. Han er fagligt meget stærk. Så det har været meget trygt at være formand for et udvalg på hans område", siger Christian Haugk, der forventer at få at vide, hvorfor samarbejdet med Morten Kirk Jensen er stoppet.

Ærgrer det dig som udvalgsformand, at der forsvinder en skolechef, som du har haft tillid til og et godt samarbejde med?

"Det kan jeg ikke sige andet end ja til, men jeg kender som sagt ikke baggrunden for det. Mit samarbejde med Morten har været upåklageligt, og der er en anden kommune eller anden arbejdsgiver, der får en stor kapacitet med ham, det er jeg slet ikke i tvivl om. Vi har et ualmindeligt veldrevet skolevæsen i Kolding, så nu skal vi sikre, at det fortsætter".

Jørn Pedersen (V), der er borgmester i Kolding, har ingen kommentarer til sagen.

Afgørende med skolebaggrund

Det var tidligere skoledirektør i Kolding Kommune Ib Hansen, der ansatte Morten Kirk Jensen, er "chokeret":

"Morten Kirk Jensen havde fungeret som pædagogisk- administrativ konsulent i Børne- og Uddannelsesforvaltningen i en årrække, inden han blev ansat som skolechef. Den ansættelse har jeg aldrig haft grund til at fortryde. Jeg har oplevet Morten Kirk Jensen som meget loyal, faglig dygtig, indsigtsfuld, dedikeret, meget engageret og fyldt med energi - også når der har været behov for indsats længe efter almindelig arbejdstids ophør. Morten Kirk Jensen er en rigtig folkeskolens mand. Det bliver svært at fylde den nu ledige plads med en tilsvarende kapacitet. Forhåbentlig vil det vise sig muligt", udtaler Ib Hansen

Hvad der nu skal ske, er også skolelederformand Henrik M. Larsen optaget af:

"Jeg synes, det største problem er, at vores forvaltning mister viden. Vi har i Kolding en tæt kontakt til vores forvaltning. Vi bruger dem rigtig meget, hver eneste dag. Det var Morten vi henvendte os til, og så kan det godt være, at han sendte os videre".

Skolelederformanden er ikke i tvivl om, hvilken faglig profil, de ønsker som supplement til direktøren, som er cand. polit. og kom fra et job i BDO Consult.

"Det er meget afgørende for mig, i den ansættelsesproces vi går ind i nu, at det er en skolemand eller -kvinde vi får ind", siger Henrik M. Larsen. Det ønske er direktøren lydhør overfor.

"Uden at kunne konkludere - for nu skal vi have en god proces, hvor skolelederne og andre får lov til at bidrage i forhold til, hvad det er for en profil, vi skal have - har jeg svært ved at forestille mig, at det er en, der ikke har erfaringer fra skoleområdet, som vi ansætter", siger Helle Thiele.