Blog
0   2

Lærerstuderende med gummistøvler på

Abonner på nyt om Biologi - lærerstuderende i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Feltarbejde ved Lindved Å med det formål at arbejde med biologiske undersøgelsesmetoder - biotiske faktorer i sø og vandløb

Solen skinnede, og det var med gummistøvlerne på, at vi i sidste uge havde vores første tur i naturen. Sammen med vores biologihold tog vi på en ekskursion i forbindelse med vores arbejde med eksterne læringsmiljøer; et ord, som ikke falder i vores lærers smag, da naturen jo om noget må være det perfekte læringsmiljø i en biologiklasse.

Vores formål med turen var at arbejde med forskellige biologiske undersøgelsesmetoder. Det handlede altså ikke så meget om, hvad vi fandt ud af, men mere om, hvordan vi gjorde det.

For os begge var det en ret spændende indgangsvinkel, da vi, som I ved, er rookies i faget - derfor var det positivt, at vi skulle lære med hvilke redskaber retten skal laves, før vi bevægede os ud i selv at kokkere den.

Artiklen fortsætter under banneret

Tidlig tirsdag morgen stod vi ved Lindved Å, som er et ualmindelig smukt sted. Det er et fantastisk sted at tage hen med sin skoleklasse. Der er let adgang til både sø og vandløb, et lille hus med en udstilling over naturens udvikling på Fyn - primært centreret omkring Odense Å og andre søer og vandløb. Der er sågar også et shelter, hvor børnenes tasker og andet udstyr kan placeres, mens man går på opdagelse i naturen.

Vi blev inddelt i grupper, som fik til opgave at undersøge vandløbets eller søens biotiske faktorer - under så forskellige vilkår (nøglebiotoper) som muligt (skygge, lysning, strøm, bred o.l.).

Med fyldte fotobakker skulle vi derefter samles og forsøge at artsbestemme dyrelivet, hvilket var en større udfordring, end vi lige troede. De fleste af os brugte store plakater som hjælp, andre brugte app’en ”Dyr i sø og vand”, som faktisk er et udmærket redskab til brug i biologiundervisningen. Endeligt arbejdede vi med stationsskemaer i forsøget på at beregne makroindexet og på den måde vurdere den økologiske vandkvalitet på baggrund af forureningen.

Det var en spændende og lærerig oplevelse, og det var fedt endelig at kunne sammenfatte teori med praksis - og på den måde få en bedre forståelse for, hvad vores pensum endelig prøver at lære os.

Mens vi, mere eller mindre voksne mennesker, rendte rundt med gummistøvler, ketchere og fotobakker, var der en klasse fra indskolingen, som med samme redskaber lavede undersøgelser i vandløbet. Det var sjovt at opleve, at vi delte den samme begejstring som dem! Hvis vi hørte, at de jublede over et særligt fund i ketcheren, løb vi over til deres område, og omvendt.

At være på opdagelse i naturen har altså ingen aldersgrænse - og at lave undersøgelser side om side med en folkeskoleklasse gav kun positiv energi til mavefornemmelsen om, at det er det helt rigtige, vi har valgt at beskæftige os med.

 

- Mia og Frederikke


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.581 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
417 andre er allerede tilmeldt