Kun én næstformandskandidat

Tom Egholm besluttede i sidste øjeblik, at han ikke vil i valgkamp mod Stig Andersen

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kom bag på næsten alle de tilstedeværende i hovedstyrelsessalen, da DLF's næstformand Tom Egholm tog ordet, før formanden overhovedet havde åbnet for forslag af kandidater til næstformandsposten. Han fortalte om sit arbejde som næstformand, fremhævede sit og Anni Herforts tætte samarbejde om omtrent alle sager og gjorde det klart, at han altid har haft sin styrke på de indre linjer, og at han og Anni har fremstået som et formandskab. Og så lod han bomben springe:

'Jeg ved, at en af mine styrker er, at når udfordringerne bliver rigtig store, så kommer kampgejsten og adrenalinet op i mig, og det ville også ske, hvis jeg skulle stille op til næstformandsvalget. Men jeg har besluttet, at jeg ikke er kandidat - jeg vil hellere fortsætte mit arbejde i det næste halve år end bruge det på en opslidende valgkamp'.

'Jeg må sige, at den oplysning kom noget bag på mig', lød det fra Stig Andersen, da han kort efter skulle begrunde, at han stiller op som kandidat til næstformandsposten.

'Jeg har mødt et bredt ønske om et skifte på den post - ikke fordi der har været voldsom politisk uenighed, men jeg har konstateret, at der var sådan et ønske, og jeg har så accepteret at stille op', sagde Stig Andersen, der som eneste kandidat på banen automatisk blev hovedstyrelsens bud på en kommende næstformand for Danmarks Lærerforening.

I sidste øjeblik

Tom Egholm tog sin beslutning om, at han ikke modtager genvalg, få timer før han meddelte den til hovedstyrelsen.

'Det er klart, at det er noget, jeg har overvejet i nogen tid. Men jeg synes, det har kørt fornuftigt, jeg ved, hvor jeg har mine styrker og svagheder, og jeg synes, Anni og jeg har kunnet støtte hinanden godt. Det er et 24-timers job, og det er noget, der koster, men jeg var egentlig indstillet på at tage en periode mere. Jeg var også godt klar over, at der ville komme modkandidater til næstformandsposten', forklarer Tom Egholm.

'Men jeg har faktisk altid været stort set enig med Stig Andersen, undtagen i den sidste afstemning om overenskomsten, hvor jeg stadig ikke forstår, hvorfor han stemte, som han gjorde. Så da han kom ind i billedet, var det, at jeg tænkte, at jeg hellere ville bruge et sidste halvår på at fortsætte mit arbejde til gavn for foreningen end i en valgkamp mod en, jeg var politisk enig med. Men jeg må indrømme, at da jeg tog beslutningen, vidste jeg ikke, at Stig ville støtte Anders Bondo. Det mener jeg er dumt af ham - for det bliver Anni, der bliver formand'.

Hovedstyrelsen har altså nu én kandidat til næstformandsposten, Stig Andersen, der indtil den famøse 15-9-afstemning i hovedstyrelsen i maj blev henregnet til 'Anni-fløjen', men som nu officielt har tilkendegivet, at han støtter Anders Bondo Christensens formandskandidatur. Da han meddelte, at han var kandidat, sagde han blandt andet:

'Vi har været igennem en meget hård overenskomstdebat, der har afspejlet nogle afgørende skillelinjer i foreningen. Man har set to lokalkredse, der ligger geografisk lige op ad hinanden og ligner hinanden på mange måder, og så har der været 70 procent ja-stemmer i den ene og 70 procent nej i den anden - så forskellig har folks opfattelse af aftalen været. Så store uenigheder kan vi ikke leve med som forening, men vi må erkende forskellene og gå ind i en dialog om dem'.

'Vi går et hedt efterår i vente, og det handler også om, at DLF befinder sig i en ny politisk virkelighed, hvor jeg mener, at det bliver vigtigt, at vi udøver en værdibaseret og strategisk ledelse, og at der er enighed om værdigrundlaget for det, vi gør'.

'Der er en række problemstillinger i forhold til decentraliseringen. Jeg tror, mange lærere opfatter os som to foreninger - kredsen og hovedforeningen - og der må vi som organisation udvikle os og udvikle sekretariatet'.