"Lov 409 skal bekæmpes med alle forhåndenværende midler - selv den velsignede dag, hvor pengene måtte drysse ned over vort land som manna fra himlen", sagde Morten Refskov på DLF's kongres.

Refskov: Skal vi affinde os med, at den centrale aftaleret er faldet bort?

Hvis DLF går efter en centralt aftalt arbejdstidsaftale, kommer det ikke til at ske uden sværdslag, lyder det fra hovedstyrelsesmedlem i DLF Morten Refskov, som mener, at det er nu, Lærerforeningen skal vælge retning.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Vi arbejder for at indgå kollektive arbejdstidsaftaler så centralt som muligt". Sådan står der i DLF's principprogram. Formand for Ballerup Lærerforening og hovedstyrelsesmedlem Morten Refskov lagde på Danmarks Lærerforenings kongres i København i går op til, at det er tid til, at DLF tager stilling til, om det fortsat er det princip, foreningen arbejder efter.

"Den første, vigtigste og måske mest principielle overvejelse, vi skal gøre os, er, om vi reelt har affundet os med, at den centrale aftaleret er faldet bort? Har vi mistet troen på, at vi kan vende tilbage til centralt aftalte og dermed landsdækkende arbejdstidsvilkår?", spurgte Morten Refskov og fortsatte: "I så fald må vi drage konsekvensen og anlægge vores strategier ud fra den kendsgerning. Arbejde for yderligere decentralisering, delegere større kompetence til kredsene og tillidsrepræsentanterne - omorganisere vores foreningsdemokrati".

Morten Refskovs indlæg fra kongressen (debatindlæg): "Kongres 2016: Fælleskraft"

Kampen for central arbejdstid kan give økonomisk knubs Men han så også en anden løsning, som han mener kan ende med, at lærerne må gå i konflikt.

"Forfølger vi derimod ambitionen om en tilbagevenden til centralt aftalt arbejdstid - hvad det ellers må blive for en størrelse - må vi indstille os på, at det næppe sker uden sværdslag, mulige privatøkonomiske efterveer og et enormt pres på vores organisation, fællesskab og solidaritetsfølelse. Og vi får brug for al den fælleskraft, foreningen kan mobilisere".

Morten Refskov lovede kongressen, at han går efter, at DLF stiller meget konkrete arbejdstidskrav til overenskomsten 2018.

"Jeg har lovet mig selv, at jeg ikke kommer til at bakke op om, at vi går til overenskomst-forhandlinger i 2018 med så ukonkrete arbejdstidskrav som ved OK15. Vi har brug for at kunne tage stilling til et resultat på baggrund af en klarere kravopstilling - hvad var vores krav".

Gordon Ørskov: Vi skal finde nye overenskomstveje

Bondo: Vi skal tage diskussionen Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen gav Morten Refskov ret i, at det er en vigtig diskussion.

"Vi skal vide, hvis vi går den ene vej, hvad betyder det? Og hvis vi går den anden vej, hvad betyder det. Det er en  diskussion, som vi kommer til at tage frem mod OK18", sagde Anders Bondo Christensen. Men han er ikke sikker på, at valgene er helt så entydige, som Morten Refskov præsenterede dem.

"Vores kolleger i Canada havde 10 år uden en kollektiv aftale, men så fik de altså en kollektiv aftale. Der er mange, der siger: Det orker vi ikke at vente på. Men jeg tror bare, at de her absolutter skal vi nok overveje en ekstra gang", siger Anders Bondo.

"At vi får en åben diskussion om, hvor medlemmerne i Danmarks Lærerforening er i forhold til strategien ved OK 18 - det synes jeg er helt rigtigt", siger Anders Bondo.

På kongressen 2017 bliver lærerforeningens krav til overenskomsten i 2018 diskuteret.