Blog
0   3

Tænketank revser folkeskolen og glemmer Folkeskolereformen i rapporten: Musikkens spor

Abonner på nyt om Musiklærer i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Pædagogisk Udvalg under Musiklærerforeningen har skrevet til Tænketanken.

Tænketank revser folkeskolen og glemmer Folkeskolereformen i deres rapport: MUSIKKENS SPOR.

I marts 2016 offentliggjorde Tænketank for  musikundervisning deres rapport: Musikkens spor- dannelse og uddannelse i musik.

Vi har i Pædagogisk Udvalg drøftet rapporten, hvis hovedsigte er at :” fremme kvaliteten i alle fødekædens led .. for at særlige talenter opdages og udvikles i tide

Grundlæggende er vi enige i hovedpointerne heri. Men de anbefalinger, der er for musikfaget og resultatet heraf i folkeskolen, ser vi allerede italesat og søgt imødekommet med Folkeskolereformen af 2013.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi har derfor kommenteret   de 7 hovedpointer udførligt i brev til Tænketanken,  Kulturministeriet, Uddannelsesministeriet og Undervisningsministeriet.

Vi har  i korte træk  gjort opmærksom på at:

·         ­­at hele  83 % af  musikunderviserne har musikkompetence ( UVM 2013) -hvilket er langt fra de 48% som Tænketanken henviser til (DPU 2010).

·         musikfaget er styrket i folkeskolen med folkeskolereformen

- i form af 2 ugentlige  timers musikundervisning på alle trin fra 1.- 5. Klasse.

-Den  Understøttende Undervisning giver tid og rum til fællessang, fællesfaglige forløb, hvor musikken har understøttende karakter.

-Den Åbne skole inviterer kulturinstitutioner indenfor i form af koncerter og

 samarbejde med professionelle musikere feks opera, symfoniorkester

- Et gensidigt forpligtende samarbejde mellem skolen og musikskolen er  allerede indført med folkeskolereformen. Vi finder, at musikskolen her har en oplagt mulighed for at spotte og udvikle særlige talenter i tide.

·         Det er ikke  folkeskolens formål at uddanne musikere. Folkeskolens formål

for musikfaget er langt bredere: f.eks stk. 1:”faget skal bibringe eleverne forudsætninger for livslang og aktiv deltagelse i musiklivet og kunne forholde sig til samfundets mangeartede musiktilbud”.

-Uddannelsen til musiklærer skal naturligvis foregå på Læreruddannelsen, som de øvrige skolefag. Og ikke på konservatorierne, der uddanner musikere. Men musikuddannelsen på Læreruddannelsen skal opskrives itimetal svarende til tidligere niveau.

·         -videruddannelse skal styrkes,  så  også  musikfaget  kan leve op til kravene om linjefagskompetence .

 

Tænketankens  hårde ord om  folkeskolens musikundervisning: ”at den  står som et svagt led i fødekæden”  har vi gendrevet i vores svar. Det samme gælder Tænketankens tvivlsomme forsøg på at føre bevis for at folkeskolens musikundervisning  ikke har haft nævneværdig betydning blandt de institutioner, som bidrager til at skabe interesse for musik. 

 Som sagt i indledningen er vi enige i det overordnede fælles mål: at have den bedste og mest kvalificerede musikundervisning, varetaget af velkvalificerede musiklærere i folkeskolen. Det er  velkomment at Tænketanken søger at afdække området, og derfor er vi meget tilfredse med,  at de har svaret positivt på vores henvendelse, hvori de lover at medtage vores overvejelser i deres fremtidige arbejde. Det vil vi glæde os til.   

For Pædagogisk Udvalg, Anne-Brita loft


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)