Andelen af lærere, som angiver slet ikke at tale med deres leder over en måned, er faldet med 29 procentpoint fra 2013 til 2016.

Efter arbejdstidslov: Lærere taler oftere med ledelsen om arbejdstid

Seks ud af ti lærere taler hver måned om tilrettelæggelsen af arbejdet med ledelsen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerne har i dag mere sparring med ledelsen, når det kommer til tilrettelæggelsen af deres arbejde, end de havde før arbejdstidslov og folkeskolereform i 2013.

I 2013 fortalte 58 procent af lærerne i en undersøgelse, som Scharling Research foretog for Folkeskolen, at de slet ikke talte med ledelsen om tilrettelæggelsen af arbejdsopgaver som forberedelsestid, undervisningstid eller øvrige opgaver. I dag er det faldet til 29 procent. Ledelserne er altså kommet tættere på disponeringen af den enkelte lærers tid.

Ifølge formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo er det en nødvendig konsekvens af at organisere skolens arbejde uden aftaler for arbejdstiden.

Hver femte lærer: Ledelsen fordeler forberedelsen forskelligt 

»Når man indgår en aftale, opstår der 'aftalt retfærdighed'. Det er noget, som lærerne ønsker, og som vi har haft stor succes med. Det kan godt være, at vi ikke har været millimeterretfærdige i forhold til den enkelte klasse, men vi fordeler undervisningsopgaverne, så vi nogenlunde rammer skiven. Hvis én har haft et år, hvor der var tryk på, så har man kunnet tage trykket lidt af det næste - det er den aftalte retfærdighed, som man har brugt til lærernes store tilfredshed«, siger Anders Bondo Christensen.

Lederstyret forberedelse mere retfærdig

Men ikke alle har den holdning. For eksempel mener skoleleder på Brøndby Strand Skole Per Trudslev, at det er blevet en større lederopgave at fordele lærernes opgaver, men han tror, at tiden til forberedelse bliver mere retfærdigt fordelt blandt lærerne i dag.

»Før var det lettere. Der var en opfattelse af, at alting talte lige meget. Lærerne tænkte tiden fordelt over et lærerliv, og så var der måske et eller to år, som var pissehårde, men så blev det lettere næste år. Jeg synes, det er godt, at jeg som leder kan tage højde for det, så en lærer ikke får et pissehårdt år. Hvis lederne er dygtige nok, så giver det her større retfærdighed«, siger Per Trudslev.

Skoleleder: Lærernes tillid er 
afgørende for 
skolens succes

Formand for KL's løn- og personaleudvalg Michael Ziegler mener, at skolelederne har taget de nye muligheder, som er i arbejdstidslov og folkeskolereform, til sig.

»Min oplevelse af det er, at skolelederne har taget det her til sig. Og kommunerne har satset meget stærkt på at styrke skoleledelserne - de har været meget bevidste om, at i den nye skole er skoleledelse endnu vigtigere end før«, siger Michael Ziegler.

Formand for skolelederne Claus Hjortdal er enig.

»Vi har fået samarbejdet og samtalen til at fungere bedre. Trods travlhed prioriterer man både den gode tilrettelæggelse og løbende samtaler om arbejdsopgaver«, lyder det fra Claus Hjortdal.

Læs mere

Scharling Research'sundersøgelse (pdf)