Debat
0   21

Dialog er en disciplin, vi hver især skal tilegne os

Vi skal forstå, at dialog er en relation og ikke en fusion, derfor er formålet med dialog ikke enighed, men at skabe et fælles udgangspunkt for refleksion

I den globaliserede verden bliver de traditionelle grænser mellem etniske, religiøse og kulturelle grupperinger mere flydende. Krig, sult og ønsket om et andet liv driver mennesker ud over deres egne landegrænser mod andre lande. De medbringer hjemlandets kultur og religion i bagagen, hvilket kan virke fremmedgørende og uforståeligt i det nye land. Som verdensborgere i den globaliserede verden må vi derfor lære at gå i dialog med hinanden, så vi kan opklare misforståelser og nedbryde fordomme. Meninger bliver skabt gennem interaktion. Dialog mellem mennesker rummer en stor rigdom. Det er et redskab, der kan modarbejde århundreders fordomme, og det kan fremme den respekt, der forbinder os mennesker med hinanden. 

Fredelig sameeksistens mellem forskellige kulturer og stridende parter verden over kan fremmes gennem dialog. God dialog er ikke at acceptere den andens holdning, men at anerkende og være åben overfor den. Vi skal derfor forstå, at formålet med dialog ikke er enighed, men at skabe et fælles udgangspunkt for refleksion og gensidig forståelse. 

Artiklen fortsætter under banneret

Vi skal lære at tale med hinanden og ikke kun til hinanden. Det at lytte til modpartens indvendinger og behov kan berige vores indsigt i den andens opfattelse af verden. Men det kræver respekt og en grundlæggende anerkendelse af den anden part. Især der hvor den anden part er forskellig fra en selv. Det er netop der, hvor man er stærkt uenige med den anden part, at man skal give den positive dialog plads. Det skal simpelthen være en disciplin, vi tilegner os for at komme tættere på hinanden og i sidste ende fremme sameeksistens. 

Mange religiøse grupper ser mennesker med en anden tro som et problem, der skal tackles, og de ser deres egen verdensopfattelse og livsstil som et centrum, hvis præmisser skal være gældende for de andre. De kan have en opfattelse af, at de andre ikke har noget at bidrage med på lige fod med dem selv. Dialog kan føre til selvkritik hos disse selvcentrerede religiøse grupper, så de får indsigt i deres egen lukkethed, set tingene fra et nyt perspektiv og får udvidet deres horisont. 

Frygt for det anderledes ligger dybt i os, og for at nedbryde frygten skal vi konfrontere det anderledes for dermed at skabe muligheden for at se det, der binder os sammen. Her skal vi forstå, at dialogen er en relation og ikke en fusion. Det handler nemlig ikke om at blive identisk med den, der er anderledes end os selv, men om at forstå den anden parts perspektiv. 

Nedbrydelsen af frygten for det anderledes beriger den interreligiøse dialog og handling, idet nedbrydelsen skaber en åbenhed, der gør det nemmere for to forskellige parter at gå i dialog med hinanden. Respekten for forskellig tro skal fremmes gennem interreligiøs dialog, så vi i sidste ende kan udvikle nogle fælles etiske værdier og leve i fredelig sameksistens i den globaliserede verden. 

Ovenstående er skrevet som artikel i Kristligt-dagblad d. 19 august 2016


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.593 andre er allerede tilmeldt

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.125 andre er allerede tilmeldt