Blog
1   14

Tavs viden – viden, der virker

Abonner på nyt om Theresa Schilhab i dit personlige nyhedsbrev.


Tavs viden - altså det vi ikke ved, vi ved - er måske den allervigtigste læringsressource, fordi den er så enorm og understøtter alt det, vi ved, at vi ved.

Der har været relativt tavst om den tavse videns rolle i skolen. Men tavs viden - altså det vi ikke ved, vi ved - er måske den allervigtigste læringsressource. Og jo mere vi ved, om det vi ikke ved, jo bedre bliver vi til at profitere af, at vi rent faktisk ved det. Som lærer udnytter du den tavse viden, når du spiller på kompetencer, eleverne ikke er klar over, at de besidder. Og du kan spotte den, hvis en elev - på grund af noget, der ligger som tavs viden - er forhindret i at udfolde sit fulde potentiale i et fag. I videoen herunder fortæller jeg i 10 minutters samtale med min ph.d.-studerende Micki Sonne Kaa Sunesen, hvad tavs viden er, hvor 'den sidder', og hvordan du udnytter den endnu bedre. Bemærk, at tekstningen visse steder ikke er helt korrekt.

Artiklen fortsætter under banneret

Drejning mod tavs viden

Inden for neurobiologien, hjerneforskningen, den kognitive psykologi, den kognitive semantik/lingvistik og ikke mindst robotforskningen er der i disse år sket en drejning væk fra det kognitivistiske syn på, hvordan vi agerer og tænker hen mod embodiment-tankegangen og dermed den tavse viden.

Vi går altså væk fra ideen om, at læring og viden finder sted isoleret fra det hele menneske og mod en ide om, at læring og viden er komplekse, mangefacetterede og foranderlige størrelser.

I de kommende år vil vi få flere og flere eksempler på, hvor omfattende en vidensressource den tavse viden er og forhåbentligt få flere værktøjer, så vi kan få den i spil på en fornuftig måde.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
7.446 andre er allerede tilmeldt