Norge: Hver tiende føler sig mobbet af en lærer

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Norge føler hver tiende elev sig mobbet af sin lærer, hvis definitionen er, at det er noget, der sker »en sjælden gang eller oftere«. Det var 34.390 elever i 2008-tal. Hvis definitionen i stedet hedder, at den ubehagelige adfærd fra lærerside opleves »to eller tre gange om måneden eller oftere«, så er antallet 4,8 procent, hvilket svarer til 15.000 elever.

Det viser en stor elevundersøgelse fra 2008, som præsenteres på det norske undervisningsministeriums hjemmeside. Utdanningsdirektoratet i Norge skriver desuden, at denne definition er i tråd med international forskning.

Elevundersøgelsen er netbaseret og bliver gennemført hvert år.

»Fænomenet er ikke nyt«, skrev NRK Nyheter i oktober 2008. »Allerede i 1995 blev det dokumenteret, at det ikke bare er elever, som mobber hinanden, men at også lærere står for en del av mobningen«.

I den debat, som fandt sted i medierne sidste år, sagde den norske professor i pædagogisk psykologi Erling Roland, at det er et meget vanskeligt tema, der ofte er tabubelagt og opfattes som direkte provokerende at tage op. Han henviser til, at der let kan opstå en misforstået kollegialitet blandt lærerne, ligesom man kan se det i andre erhverv. |

hl@dlfg.org

Søg på »Mobbing« på www.utdanningsdirektoratet.no for at se undersøgelsen.

Powered by Labrador CMS