Friskoler
1   181

Københavns privatskoleandel falder

København har historisk set en stor andel af elever i privatskole. Men København er den eneste storby, hvor andelen af privatskoleelever er faldet siden 2007, viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Hver femte elev i 8. klasse går i privatskole, og hver sjette elev begynder 1. klasse på en privatskole. Tallet for andelen af elever på privatskole er på landsplan steget med 3,6 procentpoint siden 2007.

Men København skiller sig ud. Der er markant flere privatskoleelever blandt 1. klasseeleverne i København end i de fire andre storbyer (Aarhus, Aalborg, Odense og Esbjerg). I København går næsten hver fjerde elev i 1. klasse på privatskole. Blandt eleverne i 8. klasse er det næsten hver tredje.

Artiklen fortsætter under banneret

Med modsat de andre storbyer er andelen af elever på privatskoler faldet med 0,8 procentpoint i København siden 2007.

København investerer i skolebyggeri

Formand for Københavns Lærerforening Jan Trojaborg har et par bud på, hvorfor udviklingen i København er anderledes end resten af landet.

"Jeg tror, der er en naturlig forklaring. Byen er vokset. Der er kommet masser af børn ind. Der er bygget nye skoler. Hvis man ser på Skolen i Sydhavnen er der brugt mange millioner på en supermoderne, flot skole, som ingen privatskole udstyrsmæssigt kan konkurrere med. Det er den ene forklaring. Der er lavet noget flot byggeri rundt omkring", siger Jan Trojaborg.

Samme muligheder har privatskolerne ikke.

"Noget handler også om kapacitet. Privatskolerne i København kan have masser af ansøgere, men de har ikke kapacitet til at tage eleverne ind. Hvis man ser på eksempelvis Ingrid Jespersen, så har de ikke mulighed for at bygge ud", siger Jan Trojaborg.

Færre vælger folkeskolen

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd offentliggjorde i går analysen af fordelingen af antal elever i folkeskole og privatskole. Her er nogle hovedkonklusioner. Find hele analysen via link til højre for denne artikel.

• Børn med akademiske og velhavende forældre vælger i højere grad privatskole end f.eks. børn af udsatte og ufaglærte.

• Der er markant flere privatskoleelever blandt 1. klasseeleverne i København end i de fire andre storbyer.

• Privatskolerne vinder frem for næsten alle grupper. Det betyder, at der også er flere børn med ufaglærte forældre, flere udsatte børn og lavindkomstfamilier, der vælger privatskoler selvom stigningerne har været størst for de grupper, hvor der i forvejen er mange, der vælger privatskoler.  

 

Stigende opbakning til folkeskoler

Også forældrenes holdning har skiftet, og det mener Jan Trojaborg også har betydning for forældrenes valg. Han fortæller, at han selv har børnebørn i folkeskolen på Nørrebro, hvor der har været forældrekampagner for at få flere forældre til at vælge den lokale folkeskole, frem for privatskoler.

Han mener, at politiske vinde, der blæser i Københavns Borgerrepræsentation betyder meget for Københavns andel af elever på privatskoler.

"Hvis vi går meget langt tilbage i historien, så gik 25 procent af børnene i København i betalingsskoler. Der var flere progressive pædagoger som Ingrid Jespersen og Natalie Zahle, som gjorde det til deres levevej at drive skole ud fra specifikke pædagogiske principper. Sådan har det været i mange år. Det har været muligt at samle særinteresser", siger Jan Trojaborg.

Københavns politikere udstikker retningen

"Da Stauning var skoleborgmester i tyverne og Venstre og Socialdemokratiet slog sig sammen og sagde, at nu skal vi gøre folkeskolen til det første naturlige valg, så puttede de penge i den offentlige skole. I 1951 var andelen på privatskole nede på fem procent. Nu er vi tilbage igen på næsten 25. Der er gået 100 år. Det går op og ned, og det kommer faktisk an på, hvad kommunen og politikerne satser på. Nu satser de på folkeskolen igen, og procenten er svagt dalende", siger Jan Trojaborg. 

Faglighed, trivsel og tillid til at folkeskolen er et godt sted for ens børn, har netop været nogle af de fem pejlemærker for folkeskolerne i København de sidste år.

Et af fem pejlemærker, som København har sat for skolerne er, at "tillliden til skolerne og respekten for professionel viden og praksis skal højnes, så forældrene i København vælger folkeskolen". 

Børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V) mener, at forældrene skal vælge folkeskolen, fordi de tror på, at der er faglighed og tryghed. 

"Der er kommet større fokus på faglighed, og på at børnene trives når de går i skole. Og så har skolen evnet at tiltrække de lokale forældre", siger Pia Allerslev til TV2 Lorry.  

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ