Blog
0   182

Den uundværlige og problematiske frivillighed

Abonner på nyt om Helge Christiansen i dit personlige nyhedsbrev.


Frivilligt arbejde er udtryk for en værdifuld holdning, der går ind for et fælles ansvar for alles velfærd, men den misbruges nu af stat og kommune til at liste nye besparelser ind ad bagdøren.

Undervisningsministeren foreslår nu med stor overbevisning, at der skal flere frivillige ind i børnehaverne, så der er mere tid til at tage sig af børnene. Og hvem vil ikke gerne gøre noget for børnene?

Politikere over hele landet har  lovprist det værdifulde arbejde, som de frivillige udfører. De roser bl.a. seniorer i folkeskolen, frivillige i ældre- og handicapområdet, frivillige i børnehaver og frivillige i arbejdet med integration af flygtninge.

Artiklen fortsætter under banneret

Samtidig med, at der gennemføres groteske besparelser på netop disse områder. De ansatte i forvaltningerne og skolerne er så overbebyrdede, at samarbejdet med de frivillige halter.

Politikerne understreger, at deres voldsomme interesse for de frivilliges indsats ikke har noget med besparelser at gøre. Men ifølge Fyens Stiftstidende skal der i Odense Kommune nu spares 12 millioner kr. på ældre- og handicapområdet, bl.a. fordi politikerne og forvaltningen havde indkalkuleret en besparelse på dette beløb i budgettet, fordi man regnede med, at frivilliges indsats og aktivering af de ældre og handicappede kunne hente pengene hjem.

Det slog fuldstændig fejl.

En del af mit frivillige arbejde er skriverier. Da Center for Civilsamfund i Odense skulle udarbejde en handleplan for frivilligområdet i Odense Kommune, blev en del frivillige inviteret til at være med, og det endte med, at jeg i slutfasen var med til at skrive oplægget, og min kone Vibeke Christiansen optrådte ved præsentationen af oplægget i byrådet med stor succes med synspunkter fra en frivillig. Senere da vi ønskede at bruge oplæggene i frivilligt arbejde, havde Center for Civilsamfunds chef svært ved at finde oplæggene, og der havde heller ikke været råd til at trykke så mange eksemplarer, som vi skulle bruge. Forvaltningen havde åbenbart lavet en bestilt opgave og syntes ikke at interessere sig meget for det videre forløb.

Det er ikke kun i Odense, der er problemer. Det er hele regeringens holdning til besparelser og skattelettelser og kommunernes enøjede fokusering på økonomisk vækst. Bare væksten kommer i gang, bliver der automatisk igen plads til velfærd. Hvem tror stadig på den primitive tankegang?

Ved informationsmøder om frivillighed håndplukker Odense Kommune supernyliberalistiske foredragsholdere fra Syddansk Universitet, som anbefaler, at frivillige sagtens kan overtage professionelle jobs som gratis arbejdskraft. Fx nævnte en forsker, at en pensioneret regnskabschef fra et privat firma sagtens gratis kunne stå for en skoles budgetter og regnskaber. Der henvistes bl.a. til de vidunderligt mange frivillige i USA.

Jeg er stadig fuld af beundring for det arbejde, frivillige over hele landet udfører. I en tid, hvor økonomitænkning og konkurrence lovspises, hvor den individuelle egoisme påstås at være til samfundets bedste, er det opmuntrende, at der er mennesker, der gratis arbejder for alles velfærd og fællesskabet uden at få betaling for det og uden at få nogen særlig anerkendelse. Frivillige leverede i 2014  365 millioner gratis arbejdstimer på landsplan.

Men de frivillige skal være kritiske over for politikernes ønske om at bruge dem til at stoppe hullerne efter deres besparelser og fejltagelser. Problemerne på skolerne løses kun for alvor ved, at der ansættes flere lærere, børnehavernes problemer ved, at der ansættes flere pædagoger, og forvaltningernes problemer ved, at der ansættes flere socialrådgivere - ikke ved at ivrige frivillige overtager deres arbejde. De frivillige skal være et supplement til den professionelles indsats.

Derfor skal de frivillige forlange at blive behandlet ordentligt og være kritiske over for statsligt og kommunalt misbrug af deres arbejdskraft. Jeg selv foretrækker for fremtiden at arbejde for frivillige organisationer, som ikke er fedtet ind i samarbejdsaftaler med kommunale instanser.

Jeg vil stadig med glæde bruge mange timer på at arbejde frivilligt, men jeg går ikke med til hvad som helst. Hvis de frivillige ikke behandles ordentligt og misbruges til besparelser, så smutter vi.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
17.149 andre er allerede tilmeldt