Jacob Riis brugte den nye teknologi, blitzen, når han tog billeder i slummen i New York, her Ludbow Street, 1892

Unik udstilling om en stor dansker: Jacob Riis

Snart kan dine elever lære om den berømte danske journalist og fotograf Jacob Riis, der er et stort navn i amerikansk historie. Hans liv og gerninger bliver nu skildret på en udstilling på Kunstforeningen Gl. Strand i København og på Ribe Kunstmuseum.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Han udvandrede til New York i 1870. Blev politireporter. Opfandt begrebet " the Other Half". Og blev verdensberømt i USA. Og ven med præsident Roosevelt. I dag er han fast pensum i de nordamerikanske skoler. Overlærersønnen fra Ribe, Jacob Riis.

Nu kan du snart se en udstilling om ham i Danmark - i Kunstforeningen Gl. Strand i København fra den 1. oktober 2016 til den 8. januar 2017 og på Ribe Kunstmuseum fra den 21. januar 2017 til den 14. maj 2017.

Udstillingen, som hedder "Jacob A. Riis. Light in Dark Places", vil sikkert også være noget for dine elever i overbygningen - og måske på mellemtrinnet - i historie, samfundsfag, dansk, billedkunst og engelsk.

Allerede nu kan du gå ind på Gl. Strands hjemmeside og læse materialet "Jacob A. Riis. Light i Dark Places. Introduktion til undervisningsmateriale. Grundskolens mellem- og udskolingstrin og ungdomsuddannelser" (du kan også klikke dig ind på materialet i spalten til højre for artiklen her under EKSTRA).

Undervisningsmateriale om Riis

Omkring 1. september bliver der lagt mere undervisningsmateriale ind på GL. Strands hjemmeside, oplyser udstillingsassistent Katrine Bruun Jørgensen.

Undervisningsmaterialet vil have tre tematiske nedslag, fortæller Katrine Bruun Jørgensen: Fattigdom, Immigration og Fotojournalistik. En omviser vil kunne guide dig og dine elever rundt. Ring eventuelt til Katrine Bruun Jørgensen og hør nærmere - 3336 0255.

I materialet vil du også kunne finde:

- Baggrund om Jacob A. Riis og hans tid

- Citater og fotografisk materiale taget af Riis

- Oplæg til skriveøvelser og diskussioner på klassen

New Yorks bymuseum

Udstillingen er sammensat af Museum of the City of New York, som viste den i sommeren og efteråret 2015. Derpå blev den vist på Library of Congress i Washington DC.  Og nu kommer den så til København og Riis' fødeby Ribe.

Anledningen til udstillingen er 100-året for Riis' død i 2014.

Udstillingen

Udstillingen er kronologisk opbygget. Først bliver en række faktuelle forhold om New York i slutningen af 1800-tallet præsenteret, og gennem et udvalg af breve, fotografier og film får du så et indblik i Riis' personlige historie.

Herefter følger en præsentation af det banebrydende fotografiske arbejde fra Riis' hånd. Du og dine elever vil også kunne opleve et af de foredrag om nød og elendighed i de New Yorkske slumkvarterer, som Riis rejste rundt med i USA. Disse foredrag var med til at gøre Riis til en kendt figur i USA.

Riis var ven med USA's præsident

På anden sal i GL. Strand kan I se et udvalg af artikler og fotografier, som dokumenterer, hvordan Jacob A. Riis arbejdede for at forbedre vilkårene for New Yorks fattigste, herunder også betydningen af Riis' venskab med Theodor Roosevelt, som var præsident for USA fra 1901 til 1909.

Roosevelt var politidirektør for New York, da Riis var politireporter i byen, og Roosevelt og Riis havde walk and talks i slumkvartererne, som den progressive politidirektør gerne ville se med sine egne øjne.

Riis havde kontor i slummen

Journalisten kendte nemlig bedre slummen end politimanden. Riis havde i en periode simpelthen kontor på Lower East Side, og Riis var nødt til selv at tage de fotografier, som skulle illustrere hans artikler, fordi ingen fotograf turde gå rundt på Lower East Side og tage billeder.

Fotografierne fik en enorm gennemslagskraft. I de skumle, mørke gader brugte Riis det nye redskab, blitzen, så man kunne se, hvordan der så ud dér, hvor pæne borgere normalt ikke kom.

Og så var der mennesker på Riis' billeder, hvilket var nyt på det tidspunkt. Riis rejste også rundt med lysbilledforedrag (siden fulgte som bekendt Jacob Holdt i hans fodspor).

'The other half'

Riis fik også et stort gennembrud med den illustrerede bog "How the Other Half Lives, Studies among the Tenements of New York".

Bogen institutionaliserede definitivt begrebet "the Other Half" i USA, altså den halvdel af den indvandrende befolkning, som det ikke lykkedes for i "Muligheders Land". Ethvert skolebarn i USA kender i dag begrebet "the Other Half".

Flere af Riis' artikler, fotografier og foredrag førte til politiske reformer og forbedringer, for eksempel en artikel om forurenet drikkevand i de dårlige kvarterer i New York.

Artiklen førte således til, at bystyret opkøbte grunde langs floden, som vandet kom fra for at begrænse forurening af vandet.

Jeppe Aarkjær og Peter Sabroe

Noget tilsvarende skete i øvrigt i Danmark på nogenlunde samme tidspunkt med bøger og artikler fra journalister og forfattere som Jeppe Aakjær og Peter Sabroe, hvis skriverier også førte til lovændringer, der forbedrede forholdene for de svageste i samfundet.

"The most useful citizen of New York".

Roosevelt kaldte på et tidspunkt Riis for "the most useful citizen of New York", og på udstillingen kan du og dine elever få indblik i den betydning, Riis' arbejde havde for politiske reformer.

På udstillingen kan I selvfølgelig også se et stort udvalg af Riis' fotografier.

Lærersønnen Riis

Jacob Riis (1849-1914) var søn af overlærer Niels Edward Riis og Carolina Riis. Jacob gik på Ribe Katedralskole, men ville hellere være tømmer, og det var som uddannet tømmer, han 21 år gammel immigrerede til USA.

Efter nogle år med skiftende job blev han så journalist og snart også fotojournalist.

Som ung havde Jacob Riis - på sin fars opfordring - læst romaner af James Fenimore Cooper og "the Year Round", som var et litterært tidsskrift, som Charles Dickens redigerede. Også så han kunne træne sit engelsk, som hans far sagde.

Læs mere

Undervisningsmateriale om Jacob Riis