Debat

Der er røg i folkeskolen

Kimen til rygning formes tidligt. Nudging er en vej til at forhindrer flere i at ryge. Men det kræver nytænkning og en ny måde at forstå verden på og det kan være svært for dem der elsker at jagte rygere.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rygning starter tidligt. Forbudsskilte og informationskampagner hjælper, men den forhindrer ikke en lille hård gruppe i at ryge. Derfor kan du blive nød til at tænke på en ny måde. Hvis du ikke kan forbyde rygning, så kan du måske hjælpe dem? Nogle vil synes det er kætteri, andre vil tænke: Nu må folkeforfølgeslen stoppe, hvis vi vil have et bedre samfund. I dag ses rygerne spredt rundt om skolerne. De gemmer sig på et hvert hjørne og vidner om at forbud ikke fungerer. 30 års informationskampagne om rygning har fejlet. I 2014 røg 18 pct. af de 15-årige skoleelever - 6 pct. af drengene og 4 pct. af pigerne røg dagligt. Efter grundskolen er der stor forskel på hvem der ryger. Rygning er således mere udbredt blandt unge på erhvervsskolerne end i gymnasiet.

I stedet for at jagte rygerne, kan man give dem et rygested og gemme dem afvejen så de ikke fungerer som levende reklamesøjler. Men det kræver en ny forståelse hos de mange mennesker, som elsker at jagte rygerne. 

Se case om rygning på CBS her

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget