Afskedigelse
5   1012

Fyret på grund af tre måneders sygdom efter 25 år

Efter 25 års ansættelse på den samme skole i Svendborg fik en 59-årig lærer sidste år en fyreseddel, da han havde været syg i tre måneder. Det var ikke i orden, har en højesteretsdommer nu afgjort og tilkendt læreren en godtgørelse på 125.000 kr.

Danmarks Lærerforening har ført en afskedigelsesnævnssag på vegne af læreren.

"Vi oplever, at kommunerne går hurtigere ud med afskedigelse på grund af sygdom - også når den ansatte har lang anciennitet", fortæller konsulent i DLF Søren Fussing og glæder sig over, at opmanden i afskedigelsesnævnet nu har gjort det klart, at man ikke bare kan afskedige ansatte med høj anciennitet efter nogle måneders sygdom.

Artiklen fortsætter under banneret

Læreren havde været ansat på skolen siden 1990, han var fuldtidsansat og havde ikke tidligere haft meget sygefravær. Men i begyndelsen af sidste skoleår havde han været hos lægen med stress-symptomer og indre uro. Han og hans team døjede med en særligt vanskelig klasse, og en episode i den klasse i efteråret påvirkede ham så meget, at han var syg et par dage.

Lægeerklæring

Helt slået ud blev han efter en samtale sidst i februar, hvor skolelederen på baggrund af observationer i klassen påpegede, at lærerens undervisning og klasseledelse på flere punkter ikke levede op til kravene. Han sygemeldte sig og kom i medicinsk behandling for depression. Efter tre måneders sygefravær afleverede læreren 1. juni sidste år en erklæring fra sin læge, hvori lægen skønnede, at sygemeldingen vil strække sig i yderligere fire til otte uger. Skolelederen ringede og bad læreren tage stilling til, om han kom efter ferien, og om at melde sine ønsker ind til fagfordelingen. Da læreren ikke kunne give en klar melding, indledte skolen en afskedigelsessag imod ham.

Opmanden lægger vægt på, at læreren ved sin afskedigelse havde 25 års anciennitet på skolen uden særligt sygefravær tidligere. Han havde ikke fået nogen advarsler eller påtaler i løbet af de 25 år. Opmanden forstår godt, at skolelederen var meget usikker på, hvornår læreren kunne stå klar i klassen igen, når han var under behandling for en depression, men:

"Jeg finder imidlertid", lyder det med særlig henvisning til de 25 års anciennitet, "at hans sygefravær ikke ved afskedigelsen havde haft et sådant omfang, at en afskedigelse af ham var rimeligt begrundet i hensynet til skolens drift", siger opmanden i sin afgørelse. Opmanden lægger også vægt på, at skolelederen ikke gjorde andet end at ringe til læreren for at få en mere klar melding på, hvornår han kunne blive rask, før kommunen påbegyndte afskedigelsessagen.

På den baggrund får læreren altså en godtgørelse for usaglig afsked på 125.000 kr.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ