Debat

Konfliktstøtte til alle

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære Anni. Du giver i sommerferien Lone Lauritzen et rigtigt bureaukratsvar på hendes læserbrev om konfliktstøtte til nyuddannede lærere.

Danmarks Lærerforening har i sine vedtægter nogle regler, der forudsætter to års medlemskab som lærerstuderende for at kunne få konfliktstøtte som færdiguddannet.

Det er for letkøbt at svare, at det er den enkeltes ansvar at holde sig fagligt orienteret om den slags regler.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det er sikkert gavnligt for medlemstallet i Lærerstuderendes Landskreds, men dette medlemskab skal vel ikke baseres på sanktionstrusler for den færdiguddannede, men i stedet på en konkret interesse hos den studerende i at være medlem.

Jeg vil gerne, at du giver dig tid til at overveje, hvordan reglens virkning vil være for den nyuddannede lærer, der ikke har været opmærksom på reglen i sin studietid, men har meldt sig ind som færdiguddannet.

En sådan lærer skal gå i strejke.

Han kan hverken få konfliktstøtte eller løn.

Men skal alligevel betale konfliktstøtte til de øvrige.

Hvordan tror du, strejkestemningen vil være på en kole, hvor en eller flere skal strejke på de vilkår?

Hvordan tror du, vi som kolleger vil have det med det?

Hvordan tror du, holdningen til DLF vil være, når nogen behandles sådan?

For ikke at tale om dem, det går ud over. De vil formodentlig skyndsomst forlade foreningen og aldrig vise sig mere.

I anstændighedens navn må denne regel laves om, så alle, der udtages til konflikt, er berettiget til konfliktstøtte, og den ændring bør være foretaget i god tid inden næste overenskomst.

Lærerstuderendes Landskreds må vi så hjælpe på anden vis, hvis en sådan regelændring fører til nedgang i medlemstallet.

Monika Stabel Nielsen

kredsstyrelsen

Holstebroegnens Lærerkreds

Svar

I mit svar gør jeg udtrykkeligtopmærksom på, at forpligtelsentil at oplyse lærerstuderendeom fordelene ved medlemskabaf DLF ligger både centralt og lokalt i foreningen og i Lærerstuderendes Landskreds (LL). Jeg vil selvfølgelig ikke avise, at denne forpligtelse kan opfyldes bedre, end det sker for tiden. Men jeg er altså også af den opfattelse, at det er en rimelig forventning tilde studerende, at de selv søger oplysninger om, hvad et medlemskab af DLF indebærer, herunder hvornår man senest skal melde sig ind for at kunne få økonomisk og juridisk hjælp, fra det øjeblik de bliver ansat i folkeskolen.

Jeg skal gøre opmærksom på, at karensbestemmelserne omfatter alle medlemsberettigede ikke-medlemmer, når og hvis de melder sig ind senere end tre måneder efter at have opnået retten til almindeligt medlemskab.

Karensbestemmelsen er i sin tid indført for at imødegå, at man kan melde sig ind og ud af foreningen, alt efter om man har brug for juridisk eller økonomisk hjælp eller ikke. Hvis bestemmelsen ikke eksisterede, kunne foreningen komme i den situation at skulle yde juridisk og økonomisk bistand, herunder konfliktstøtte, til nyindmeldte medlemmer, der alene melder sig ind, fordi der er udsigt til konflikt, eller de er i fare for at blive afskediget af den ene eller anden årsag. En konsekvens ville også være, at det var de 'faste' medlemmer, der gennem deres kontingent kom til at betale for denne gruppe.

Hvis der er gode grunde til, at man ikke har fået meldt sig ind i foreningen, har hovedstyrelsen mulighed for efter konkret vurdering at fritage for karens.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF