Blog
0   356

Lokale arkiver udvikler læringstilbud

Abonner på nyt om Nationalt netværk af skoletjenester i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Mange børn kender nok nissen Pyrus på arkivet i julekalenderen, men uden at fornærme nogen tror jeg, at de færreste børn nogen sinde har været på et arkiv. Det bliver der forhåbentlig lavet om på nu. For arkiverne passer som fod i hose ind i den åbne skoles formål om, at eleverne skal have større kendskab til lokalsamfundet som forudsætning for at styrke den lokale sammenhængskraft.

På Kolding Stadsarkiv har man udnyttet den mulighed for at samarbejde med lokale lærere. På kommunens årlige skole-kultur-dating-dag søgte arkivet lærere, der frivilligt ville være med til at udvikle nye læringstilbud, og det er der foreløbig kommet fire forskellige tilbud til mellemtrinnet ud af. På stadsarkivet arbejdes der med særlige tilrettelagte tværfaglige forløb, hvor billedkunst, historie og samfundsforhold indgår i et samlet forløb. Det har resulteret i en ny måde at lære på, hvor ord som kildekritik, historiske scenarier, og -fortælling bliver håndgribelige gennem elevernes arbejde med visuelle produktioner og samtidig udgangspunkt for både perspektivering og refleksion. Pt. er stadsarkivet i samarbejde med de øvrige lokalhistoriske arkiver i Kolding og med lærere fra kommunen i gang med at udvikle lignende tilbud til udskolingselever.

Lærerne har i forbindelse med en evaluering udtalt: ”Dejligt at få tid til at fordybe sig i sit fag”, ”Skønt at være den, der bliver spurgt på grund af ens faglighed”, ”Her er engagement og plads til de vilde idéer”.

Hvis det inspirerer dig som lærer, vil vi råde dig til at kontakte det lokale arkiv hurtigst muligt. I løbet af efteråret er SkoletjenesteNetværk nemlig med til iværksætte nye initiativer, der skal få selv de mindste arkiver bragt i spil i skolens fag.

Kontakt SkoletjenesteNetværk, hvis du mangler viden om, hvad du som lærer kan bruge arkivet til i din undervisning.

Artiklen fortsætter under banneret

HistorieLab bevilliger mindre puljer, som bl.a. kan bruges til samarbejde med det lokale arkiv (link)


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.496 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.667 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.480 andre er allerede tilmeldt