Debat

Nordisk Pensionisttræf – 2016

Så er NP for lærerpensionister fra de 5 nordiske lande slut. I år fandt det sted d. 13.- 17. juni på Sinatur Hotel Storebælt i Nyborg, for det var Danmarks tur til at være arrangør.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selve åbningen af træffet var ved middagens start og Anders Bondo Christensen bød velkommen til de nordiske lærerpensionister.

Vi havde udtænkt et program med ture til Nyborg kirke, Johs. Larsen-museet, Fyns Hoved og om aftenen optrådte en gruppe fra Nyborg slot på stranden foran spisesalen med et lille middelalderligt rollespil, på heste og med flammende pile og i sværdslag.

Næste dag tog vi til Egeskov Slot på tur i parken og i slottet, derefter til Odense med tid på egen hånd, på hjemvejen et besøg på Ørbæk Bryghus med smagsprøver. Nordmændene fik nærmest tårer i øjnene over priserne, så billige de var (!). Efter middagen var der et oplæg med brug af nogle få power points om pensionisterne i DLF, om vilkår muligheder og tid til spørgsmål. Det var hovedstyrelsesmedlemmet der stod for det, på langsomt dansk og opfølgning på engelsk.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

For nok taler vi de skandinaviske sprog og forstår nogenlunde hinanden, men finnerne har svært ved det, så vi gentog beskeder på engelsk og gav resumé undervejs, for der er enighed om at vi vil de nordiske sprog.

#Fil 2

Derefter fulgte en dag med tur til Langeland, der blev gjort holdt ved Landet kirke med mindesten for Sixten Sparre og Elvira Madigan og med Mozart. På Langeland var vi på Skovsgaard Gods, der ved arv nu tilhører Danmarks Naturfond. På de store jordtilliggender drives der økologisk landbrug og skovbrug med forsøg med mange typer korn og frø. Vi fik en omvisning i hovedbygning med fortælling om ejerne, og ikke mindst i køkkenregionerne, hvor der er indrettet tyendemuseum om livet som tjenestefolk på herregården. Der var også lidt om kampen mod tyendeloven og Marie Christensen, der kæmpede for tjenestepigernes rettigheder og fik lavet en fagforening for dem. Efter turen down stairs kunne vi nyde en skøn og meget økologisk frokost. Derfra kørte bussen os til Valdemar slot, hvor vi havde lidt tid i slotsparken på vej til anløbsbroen for veteranskibet M/S Helge, der tøffede os til Svendborg, hvor bussen ventede os. Om aftenen var der afskedsmiddag og Finn Burichs 4-mands gruppe spillede skøn jazz, der lokkede os på dansegulvet.

Næste morgen spurgte en anden hotelgæst mig om, hvad vi var for en gruppe, hun havde hørt musikken og set lidt gennem vinduerne, men hun mente ikke vi kunne være pensionister sådan som der blev danset.

Vi fik megen ros og tak ved afskeden af deltagerne, ikke mindst islændingene var betaget af det fynske og langelandske frodige sommerlandskab, men vi havde altså også dejligt vejr for det meste. Næste år foregår det i Sverige i nærheden af Göteborg.

Birgit Bruun,

Hovedstyrelsesmedlem for fraktion 4.