Job&karriere Ledig
1   326

Hold ferie med god samvittighed

Som ledig har du både brug for og ret til ferie ligesom alle andre. Læs a-kassekonsulentens råd til ­ferie uden jobsøgning i tankerne.

Du har ret til ferie

Hvis du melder ferie, 14 dage før du vil afholde den, har du ret til ferie uden indkaldelse til møder eller andet, oplyser Uffe Bastholm. Du er også fritaget fra kravene om at tjekke jobnet, udfylde joblog og sende ansøgninger i din ferieperiode.

Du modtager ikke dagpenge, når du holder ferie. Du kan i stedet bruge eventuelle optjente feriepenge fra tidligere arbejdsgiver eller feriedagpenge, hvis du også var ledig i 2015. Læs mere under punktet »Din situation - Jeg skal holde ferie« på dlfa.dk

Det kan være svært at holde ferie med god samvittighed, hvis du ikke ved, hvornår din ledighed slutter. Men jobsøgning kan være lige så krævende som et fuldtidsjob, så derfor er det lige så vigtigt, at du holder ferie, som det er for alle andre. Det mener Uffe Bastholm, som er konsulent ved Lærernes a-kasse, hvor han blandt andet rådgiver ledige om stresshåndtering.

»Det er en stor misforståelse, at ledighed er det samme som at have ferie. Jeg oplever tværtimod et stigende antal ledige, som føler sig meget pressede over den store opgave, det er at komme ind på arbejdsmarkedet«, fortæller han.

Artiklen fortsætter under banneret

Start med din egen opfattelse

Nøglen til at kunne gå på ferie med god samvittighed er først og fremmest at se på din jobsøgning som et arbejde, forklarer Uffe Bastholm.

»Du skal betragte det som et arbejde og derfor skabe struktur i din tid med fyraften, weekender og ferier - præcis som hvis du havde et arbejde. På den måde bliver det også mere i orden at holde fri, for det ville være helt naturligt, hvis du havde et arbejde«.

Læg en før-ferien-plan

Når du ser jobsøgningen som et arbejde, bliver det også mere naturligt at gøre dig klar til ferien. Det holder den dårlige samvittighed væk.

»På arbejdet planlægger man ofte, hvad der skal nås før ferien. Det samme skal du gøre. Læg en plan, så du får søgt de stillinger, som er relevante, og kan gå på ferie med en god mavefornemmelse af, at du har nået det, du havde sat dig for«.

Hold helt fri

Hvis du havde et arbejde og i løbet af ferien fik en ide til noget arbejdsrelateret, ville du ikke kaste dig over opgaven midt i ferien. Du ville måske i stedet sende dig selv en mail eller skrive en lap papir og lægge i arbejdstasken.

»Det samme skal du gøre som ledig. Parkér dit gode indfald til jobsøgningen i en mail eller en notesbog, til du igen møder på 'jobsøgningsarbejdet' efter ferien. Det giver ro, at du ved, du vender tilbage til det senere«, siger konsulenten og tilføjer:

»Hvis drømmestillingen dukker op med ansøgningsfrist i løbet af ferien, kan du selvfølgelig godt give dig selv lov til at søge den - men vær meget bevidst om, at det er en undtagelse, for du skal bruge ferien til at få fornyet energi, så du kan vende tilbage til jobsøgningen med masser af gåpåmod«.

Læs flere gode råd til ledige på 
lærerjob.dk


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ