Udfarende job for veluddannede

Arbejdet som AKT-konsulent er populært og giver mulighed for gode tværfaglige oplevelser

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kan du lide at arbejde med relationer, og har du en god lærer- eller pædagoguddannelse udbygget med en efteruddannelse eller på vej til at blive det, så er jobbet som AKT-konsulent måske noget for dig.

AKT står for adfærd, kontakt og trivsel, og de fleste kommuner har AKT-konsulenter tilknyttet deres centre for pædagogisk-psykologisk rådgivning.

»Det er et meget attraktivt job, hvis du kan lide at arbejde med børn og unge, og hvis du gerne vil indgå i et fagligt samarbejde med mange forskellige grupper«, siger Lise Tronhjem.

Hun har været AKT-konsulent siden 1994, og er nu ansat i Ringkøbing-Skjern Kommune.

»Du arbejder med metode, processer, udvikling, systemteori, ja for den sags skyld filosofi. Der er kort sagt mange facetter, hvilket gør jobbet dynamisk«, siger hun.

En vigtig egenskab for en AKT-konsulent er at kunne lide at være opsøgende. Du skal henvende dig til ledere og lærere på skoler og i andre miljøer, og du skal løbende tage initiativer over for mange mennesker.

»Det tværfaglige samarbejde appellerer. Når vi opslår stillinger, kan vi se på ansøgningerne, at det er noget af det, der virker mest tiltrækkende på folk«, siger konsulenten.

På Lise Tronhjems arbejdsplads er der fem AKT-konsulenter. To har pædagogbaggrund, og tre har lærerbaggrund. En har en PD i psykologi og en uddannelse som certificeret coach, en kollega er ved at tage en master i vejledning, en har en PD i specialpædagogik.

Det er den type efteruddannelser, der tit efterlyses, når der opslås job som AKT-konsulenter.

»Tidligere blev der ansat en del inden for området, som ikke på forhånd havde nogen efteruddannelse. I dag er der en tendens til, at folk på forhånd har uddannelsen på plads«, siger leder af PPR i Ringkøbing-Skjern Steven Basnov.

Han forklarer udviklingen sådan:

»Jobbet er populært, og vi får flere ansøgere til den type stillinger, end når vi søger psykologer eller tale-hørekonsulenter. Når der er flere ansøgere, vil det tælle i den rigtige retning, at man på forhånd har den relevante uddannelse«, siger han.

En række kommuner har i de senere år optrappet indsatsen inden for adfærd, kontakt og trivsel. Det er som for eksempel i Københavns Kommune sket ved at ansætte AKT-vejledere på alle skoler.

Sådan et job vil tit være en god indgangsvinkel til at blive AKT-konsulent.

»Det er forskelligt, hvad medarbejdere i PPR og på en skole beskæftiger sig med, men det er fint, hvis en ansøger på forhånd kender til området andre steder fra og også kender til det samarbejde der foregår mellem de forskellige niveauer«, siger Steven Basnov, der er uddannet psykolog.