På Telestjernens album 'Folkeskoletider' har Rasmus Johansen inviteret både lærere og elever med på kor.

Lærer og musiker hylder folkeskolen på nyt album

Musiker og lærer Rasmus Johansen også kendt som Telestjernen synger og spiller sange om livet i folkeskolen på nyt album. Albummet 'Folkeskoletider' skal sende god karma til folkets hårdtprøvede skole.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har set så mange vinde

blæse over vores skole

Intet kommer som et chok

det er den evige parole

Ordene stammer fra sangen 'På lærerværelset', som man kan finde på albummet 'Folkeskoletider'. Musikken er skrevet og sunget af 39-årige Rasmus Johansen. Han har været folkeskolelærer i 14 år og arbejder lige nu på Gammelgaardsskolen i Aarhus. Som kunstner går han under navnet Telestjernen. Flere af sangene på albummet blev til under lærerlockouten, hvor Rasmus Johansen synter, lærerne måtte lægge øre til meget. Det blev hans mission at skabe god karma omkring folkeskolen

"Under lockouten opstod der den her kreative bølge af initiativer, hvor nogle lavede lockout-sange. Og så tænkte jeg, at den vogn skulle vores lærerværelse da også være med på. Der gik lidt tid, hvor omtalen af lærere ikke var helt vildt positiv. Jeg følte mig lidt indigneret og udsat, så jeg fik bare lyst til at smide en ordentlig røvfuld god karma af sted", siger Rasmus Johansen.

Det er blevet til 16 sange, der ikke blot kommer ind på folkeskolen, men også livet generelt. Det skulle ikke være et protestalbum - Rasmus Johansen ville hellere fokusere på personerne i folkeskolen, så lærerne kunne blive set i en anden sammenhæng end arbejdstidsaftaler og folkeskolereform.

For lærere er mange forskellige typer. De kan være oplagte, udkørte, intelligente, ihærdige og humoristiske ifølge Rasmus Johansen. Og de kan også være nogle sure gamle mænd, som inspirerede til en fiktiv samtale over en kop kaffe på lærerværelset i ovenstående sang, hvor Allan Olsen synger med.

Anmeldelse: Folkeskolen i dur og mol 

Til kamp for sjælen

Rasmus Johansen kommer fra en lærerfamilie, men det var først, da han startede på højskole, at han besluttede sig for at blive lærer. Her blev han venner med en gruppe, som alle havde planer om at starte på lærerseminariet.

Sangene handler både om fortællinger, han har fået fortalt af sin far, som var skoleinspektør, og fra hans tid som elev og lærer.

Under lockouten var Rasmus Johansen bange for, at folkeskolen ville miste sin sjæl. For ham ligger sjælen i folkeskolen i fællesskabet. Et fællesskab, som de fleste danskere har været en del af, og som kan være svært at tage afsked med.

Sig, at vi aldrig mere skal skilles

Stod der på en sticker i et cykelskur

Så var det slut med æggemadder, kommakrig og protokol

Slut med løgn og tøsesladder, mælkeskæg og feje hold

Sådan synger Rasmus Johansen i sangen 'På en sidste skoledag', som blev et tungt og tårevæddet farvel. 

"Jeg har altid været fascineret af at stå og kigge op på de store elever på sidste skoledag, hvor det går op for dem, at tiden er en forgængelig størrelse i det splitsekund, de kaster den sidste karamel. Det er lidt en eviggyldig følelse. Fællesskabet er benzinen for, at folkeskolen fungerer. Vi står sammen om at få den til at fungere. Det er i samarbejde med elever, lærere og forældre, men altså også med hele samfundet, der står omkring og kigger ind. Vi er nødt til at minde folk om, at vi alle har været der, og vi må tage et fælles ansvar for at få det til at fungere", siger Rasmus Johansen.

Lærerfaget er vanvittigt kompleks

Folkeskolen har Rasmus Johansen også mange elevminder fra. Blandt andet ønsker han stadig at sige undskyld til den klassekammerat, som han trak bukserne ned på, så hun stod i bar numse foran hele klassen med sin halvskrællede mandarin i hånden. Der er også en kvinde, der fortjener også en undskyldning for aldrig at få svar på det kærestebrev, hun sendte til ham. Generelt sad Rasmus Johansen lidt uroligt på stolen, hvilket en gang fik en lærer til at kyle en kop efter ham.

Måske har han i dag lidt ondt af de lærere, der skulle holde styr på ham og alle de andre elever, for nu mærker han selv udfordringerne.

"Det er en vanvittig kompleks ting at indtræde i et lederskab i klassen, der til tider kan være kaotisk", siger Rasmus Johansen. 

Men for mange lærere er arbejdet ikke blot et job, og lockouten var en svær tid for nogle af dem.

"Det der med at få frataget retten til at gå på arbejde, som er en stor del af ens identitet, det ramte nogle rigtig hårdt. Folk stod uden for og bestemte vores skæbne. Det styrkede på en eller anden måde fællesskabet blandt lærerne, for når man bliver presset udefra, så mærker man indefra, at man er nødt til at stå sammen og bakke op om hinanden", siger Rasmus Johansen.

I mit tv kalder I mig

for doven og slatten

I min radio en tudemarie

Men sandelig så siger jeg jer

at bunden den er nået

Så lyt til mit overlærerskrig

Se, nu arbejder jeg

ligesom I andre

Der viste vejen hen

til svinestien

Musikvideoen til 'På lærerværelset'. Albummet udkom med en ordentlig røvfuld karma den 26. maj

Powered by Labrador CMS