Anmeldelse

Fucking Flinkeskole

Så fucking godt fundet på!

Bevægelsen Fucking Flink har udarbejdet et undervisningsmateriale til elever i udskolingen. Det er fyldt med ideer til, hvordan man hjælper andre til en flinkere verden.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For nogle år siden læste jeg om bevægelsen "Pay it forward", som kort sagt går ud på at give gode gerninger videre, ikke til den, der gjorde en selv en tjeneste, men til en tredjepart, som har mere behov for hjælpen.

Fakta:

Titel: Fucking Flinkeskole

Forlag: Ministeriet for Børn og Unge

Danske "Fucking Flink"-bevægelsen har lidt den samme idé, og nu er ideerne blevet omsat til et undervisningsforløb, der er for godt til ikke at blive afprøvet. For hvad er der egentlig at betænke sig på, hvis det handler om trivsel? Desuden træner det både sociale og danskfaglige kompetencer, og med bedre trivsel og selvværd får vi også bedre karakterer. Kommunikation er vejen frem. Og med de længere skoledage må der da være tid nok til at gøre lidt ekstra for hinanden. Er der ikke?

"Fucking Flinkeskole" består af tre små film og en fucking flink kogebog, som er fyldt med opskrifter, der gør elever klar til at skabe en flinkere verden og gøre en forskel for dem selv og for deres skole.

"Fucking Flinkeskole" er dannelse, do it yourself og dygtighed – og en hel masse mere – tilsat lidt humor og kant.

Sammen med film og kogebog følger en lærervejledning med tips og tricks til, hvordan du som lærer kan lave et forløb, der passer lige til din klasse og det fokus, der er vigtigt for dig her og nu – om det er trivsel, netadfærd eller fagfagligt. Materialet er skruet sammen, så opgaverne taler ind i Fælles Mål.

I folkeskoleloven står der i formålsparagraf 1, stykke 2: "Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle". Stykke 3 siger, at "Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati".

Der er altså ting og kompetencer, der går forud for karakteren 2 i dansk og matematik. Det er det simple materiales gevinst og idé, at man kan træne sig til at være flinkere og mere opmærksom på sine medmennesker. Det handler om opvarmning, øvelser og aktioner. Så enkelt er det, at der næsten ikke er mere at skrive end at anbefale, at man henter materialet på Fucking Flinks hjemmeside - link i spaltet til højre. Og gå så ud og praktiser det! Det gør os alle gladere.