Anmeldelse Trivsel
0   438

Seksuelt krænkede børn. Blinde voksne - tavse børn

I hver skoleklasse sidder gennemsnitligt to børn, som er eller har været udsat for graverende seksuelle krænkelser. Lige under lærernes næse. Hvorfor afdækkes sagerne så sjældent? Hvorfor åbner barnet ikke op og oplever, at signalerne/tegnene afkodes? Hvorfor er det så svært?

Jeg ville have sagt det, hvis ...

Fakta


Titel
Jeg ville have sagt det, hvis ...

Pris
210

Sider
160


Link til gratis download af bogen fås ved at sende en mail til download@husetzornig.dk

Forlag
Huset Zornig

”Det er ikke fornøjelig læsning. Men nødvendig … håber, du tåler det”, skriver Lisbeth Zornig Andersen i forordet.

Artiklen fortsætter under banneret

Hun har ret. Man væltes faktisk omkuld af strømmen af overvældende historier om seksuelle overgreb: Anna (33) – krænkes af stedfar – fra hun var 13-25 år. Han flyttede med mors godkendelse sin seng ind på Annas værelse. Sille (19) – fra hun var fem til 14 år – misbrugt af far og fem brødre. Far dom på 12 år. Torsten (44) - en fodboldtræner. Maria (27) - fra hun var to til 21 år – far/farfar, pædofiliring, kunder/børneporno. Pædagoger, der voldtog hende, da hun forsøgte at fortælle. Og så videre.

Historierne er fortalt af livseksperter, der har oplevet seksuelle krænkelser på egen krop. 35 deltog i en kvalitativ undersøgelse i 2014. Ti procent af alle børn oplever seksuelle krænkelser. Det bliver til 100.000. Eller to i hver folkeskoleklasse. Men kun 200 sager anmeldes årligt.

Bogens formål er, at overgrebene, som giver livslange ar, må stoppe. Det er vores, de voksnes, opgave. Lærere, pædagoger, sagsbehandlere. Bogen rummer en vedvarende undren over, at børnene ikke siger det, og at omgivelserne ikke afkoder de utallige signaler, misbrugte børn udsender. Tegninger, stile, seksualiserede lege, adfærdsændringer.

I betroelsessamtalerne anbefales en dialogisk samtalemetode og Socialstyrelsens anbefalinger. Lad være med at have øjenkontakt med barnet! Tit skammer det sig og har brug for at bevare sit personlige rum. Livseksperterne giver mange gode råd. Børns oplevelse af overgreb er aldersspecifikke.

Når der går hul på bylden, skal der anmeldes til kommunen og/eller politiet. Indberetningspligt overtrumfer altid tavshedspligt, og offentligt ansatte har skærpet underretningspligt.

Gennem bogen er der gode opsummeringer og anvendelse af norske og svenske erfaringer. Der afsluttes med en imponerende oversigt over hjælpelink, rådgivningstelefoner og -centre.

Bogen er dybt relevant for alle lærere. De står på første mistankes revle.

Bogen kan downloades gratis ved sms til download@husetzornig.dk.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ