Anmeldelse

Jeg ville have sagt det, hvis ...

Seksuelt krænkede børn. Blinde voksne - tavse børn

I hver skoleklasse sidder gennemsnitligt to børn, som er eller har været udsat for graverende seksuelle krænkelser. Lige under lærernes næse. Hvorfor afdækkes sagerne så sjældent? Hvorfor åbner barnet ikke op og oplever, at signalerne/tegnene afkodes? Hvorfor er det så svært?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

”Det er ikke fornøjelig læsning. Men nødvendig … håber, du tåler det”, skriver Lisbeth Zornig Andersen i forordet.

Fakta:

Titel: Jeg ville have sagt det, hvis ...

Pris: 210

Sider: 160

Forlag: Huset Zornig

Hun har ret. Man væltes faktisk omkuld af strømmen af overvældende historier om seksuelle overgreb: Anna (33) – krænkes af stedfar – fra hun var 13-25 år. Han flyttede med mors godkendelse sin seng ind på Annas værelse. Sille (19) – fra hun var fem til 14 år – misbrugt af far og fem brødre. Far dom på 12 år. Torsten (44) - en fodboldtræner. Maria (27) - fra hun var to til 21 år – far/farfar, pædofiliring, kunder/børneporno. Pædagoger, der voldtog hende, da hun forsøgte at fortælle. Og så videre.

Historierne er fortalt af livseksperter, der har oplevet seksuelle krænkelser på egen krop. 35 deltog i en kvalitativ undersøgelse i 2014. Ti procent af alle børn oplever seksuelle krænkelser. Det bliver til 100.000. Eller to i hver folkeskoleklasse. Men kun 200 sager anmeldes årligt.

Bogens formål er, at overgrebene, som giver livslange ar, må stoppe. Det er vores, de voksnes, opgave. Lærere, pædagoger, sagsbehandlere. Bogen rummer en vedvarende undren over, at børnene ikke siger det, og at omgivelserne ikke afkoder de utallige signaler, misbrugte børn udsender. Tegninger, stile, seksualiserede lege, adfærdsændringer.

I betroelsessamtalerne anbefales en dialogisk samtalemetode og Socialstyrelsens anbefalinger. Lad være med at have øjenkontakt med barnet! Tit skammer det sig og har brug for at bevare sit personlige rum. Livseksperterne giver mange gode råd. Børns oplevelse af overgreb er aldersspecifikke.

Når der går hul på bylden, skal der anmeldes til kommunen og/eller politiet. Indberetningspligt overtrumfer altid tavshedspligt, og offentligt ansatte har skærpet underretningspligt.

Gennem bogen er der gode opsummeringer og anvendelse af norske og svenske erfaringer. Der afsluttes med en imponerende oversigt over hjælpelink, rådgivningstelefoner og -centre.

Bogen er dybt relevant for alle lærere. De står på første mistankes revle.

Bogen kan downloades gratis ved sms til download@husetzornig.dk.