Job&karriere Grønland
0   220

Bliv lærer i Grønland

Har du lyst til et udfordrende job i en meget anderledes kultur – langt væk fra lov 409? Så er et lærerjob i Grønland måske svaret.

Særlige forhold

I Østgrønland og nogle områder i nord gælder særlige regler, hvor lærere bliver ansat på en treårig kontrakt med flybilletter og flytning for én selv og husstanden betalt. Efter tre år er hjemturen også dækket. Samtidig får man hvert år en gratis rejse til Danmark for sig selv og sin husstand, ligesom der hver måned bliver sat cirka 1.000 kroner efter skat til side på en konto, som man får udbetalt, når man stopper som lærer på øen.

I Grønland gælder lov 409 ikke, så lærerne kan bruge deres forberedelsestid, hvor og hvornår de har lyst. Det er en af de fordele, ledende skoleinspektør i Grønland Lars Fomsgaard peger på, når han forsøger at tiltrække lærere til job på den store ø mod nord.

»I Grønland kan man være lærer på den rigtige måde uden begrænsninger for den gode forberedelsestid. Og man udvikler sig meget, fordi man er nødt til at tilpasse sin didaktik og pædagogik til en helt anden kultur«, fortæller han.

Artiklen fortsætter under banneret

Grundige overvejelser er vigtigt

Det er svært at tiltrække lærere til især Østgrønland, hvor 1/3 af lærerne sidste år af den grund var uuddannede. Derfor er der efterspørgsel efter danske lærere.

Lars Fomsgaard understreger dog, at man skal overveje det grundigt, før man kaster sig ud i det spændende eventyr, et lærerjob i Grønland kan være.

»Der er en del sociale problemer heroppe, som systemet ikke har kapacitet til at tackle alt sammen, og derfor kommer noget med i skole. Så den perfekte undervisning kan ryge, fordi der er sket noget i lokalsamfundet«.

Derfor skal man som lærer være bevidst om, hvad man går ind til - for det er synd for både lærer og elever, hvis læreren rejser med det samme, siger han og tilføjer, at man heller ikke skal være afhængig af Netflix, for internetforbindelsen er ikke imponerende.

Ung lærer i Grønland: Hårdt, men godt

En af de lærere, som har taget springet til Grønland, er 28-årige Anders Noer. Han startede i sit første lærerjob i august 2015 på en skole i Østgrønland med 450 elever. Her underviser han i både engelsk, idræt, samfundsfag, religion og dansk - men det er ikke det faglige, som udfordrer, fortæller han.

»Der er et helt andet forhold til skolen end i Danmark, fordi mange er anden- eller tredjegenerationsfangere og derfor ikke har det samme forhold til at lytte til læreren eller møde op i skolen«.

Han søgte til Grønland, fordi han gerne ville opleve noget nyt og var fascineret af landets natur og kultur. Han opfordrer andre til også at undersøge mulighederne for et lærerjob i Grønland.

»Jeg er rigtig glad for at være her, men det er også hårdt med de mange sociale og pædagogiske udfordringer. Så man skal overveje det nøje og tale med nogle, som er på skolerne heroppe, før man springer ud i det«.

Hvis du vil vide mere om et job i Østgrønland, kan du skrive til Lars Fomsgaard på lafo@sermersooq.gl. Uopfordrede ansøgninger er også velkomne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ