Debat

Lærerne skal lære om erhvervsuddannelser

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Folkeskolereformens »åbne skole« og »uddannelse og job« skal styrke elevernes indblik i erhvervslivet. Men hvis folkeskolelærerne skal være en aktiv del af den indsats, behøver de grundlæggende viden om uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Men hvordan skal de automatisk kunne vide noget om de hundredvis af uddannelser og karriereveje, der eksisterer? I Dansk Byggeri har vi i samarbejde med flere kommuner landet over haft succes med virksomhedsbesøg, hvor folkeskoleklasser besøger en byggeplads og løser opgaver i for eksempel matematik eller dansk. På den måde kan læreren på ét besøg sætte flueben ved både uddannelse og job, åben skole-aktivitet og Pythagoras. Men det kræver, at lærerne oparbejder kontakter og samarbejdsformer med de lokale virksomheder. Og byggepladsbesøg er ikke kun en gevinst for eleverne. Lærerne får også erfaringer, som de kan tage med sig ind i klasselokalet og bruge i undervisningen.

Klæd folkeskolelærere bedre på

For nylig er erhvervsskolen EUC Sjælland godkendt til at have lærerstuderende fra UC Sjælland i praktik som en del af læreruddannelsens tredje år. Her giver de kommende lærere et indblik i hverdagen på en erhvervsskole. Kommunerne bør prioritere en opkvalificering af folkeskolelærernes viden om erhvervsliv og erhvervsuddannelser. Og her er virksomhederne, erhvervsskolerne og seminarierne oplagte samarbejdsparter.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

I dag er det kun 18,5 procent af folkeskolens elever, som vælger en erhvervsuddannelse, og allerede i 2018 kommer vi til at mangle faglært arbejdskraft. Lærernes viden om erhvervsuddannelserne er derfor en vigtig del af den ligning, og i Dansk Byggeri hjælper vi gerne med at få den til at gå op.