Debat Uddannelsesvejledning
1   53

Lærerne skal lære om erhvervsuddannelser

Folkeskolereformens »åbne skole« og »uddannelse og job« skal styrke elevernes indblik i erhvervslivet. Men hvis folkeskolelærerne skal være en aktiv del af den indsats, behøver de grundlæggende viden om uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Men hvordan skal de automatisk kunne vide noget om de hundredvis af uddannelser og karriereveje, der eksisterer? I Dansk Byggeri har vi i samarbejde med flere kommuner landet over haft succes med virksomhedsbesøg, hvor folkeskoleklasser besøger en byggeplads og løser opgaver i for eksempel matematik eller dansk. På den måde kan læreren på ét besøg sætte flueben ved både uddannelse og job, åben skole-aktivitet og Pythagoras. Men det kræver, at lærerne oparbejder kontakter og samarbejdsformer med de lokale virksomheder. Og byggepladsbesøg er ikke kun en gevinst for eleverne. Lærerne får også erfaringer, som de kan tage med sig ind i klasselokalet og bruge i undervisningen.

Klæd folkeskolelærere bedre på

For nylig er erhvervsskolen EUC Sjælland godkendt til at have lærerstuderende fra UC Sjælland i praktik som en del af læreruddannelsens tredje år. Her giver de kommende lærere et indblik i hverdagen på en erhvervsskole. Kommunerne bør prioritere en opkvalificering af folkeskolelærernes viden om erhvervsliv og erhvervsuddannelser. Og her er virksomhederne, erhvervsskolerne og seminarierne oplagte samarbejdsparter.

I dag er det kun 18,5 procent af folkeskolens elever, som vælger en erhvervsuddannelse, og allerede i 2018 kommer vi til at mangle faglært arbejdskraft. Lærernes viden om erhvervsuddannelserne er derfor en vigtig del af den ligning, og i Dansk Byggeri hjælper vi gerne med at få den til at gå op.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
365 andre er allerede tilmeldt