Blog
0   120

Uddannelsesvalget skal udfordres

Abonner på nyt om UU-vejleder i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

dr.dk 24/5-16: Ud af de unge, der tre måneder efter en gennemført gymnasial uddannelse er begyndt på endnu en uddannelse, har 17 procent valgt en erhvervsuddannelse frem for eksempelvis en universitets- eller professionsbachelor, viser nye tal fra Danmarks Statistik. - Det bekræfter, at vi er for dårlige til at udfordre eleverne på deres uddannelsesvalg, siger børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby til Politiken.

Ellen Trane Nørby har nok ret; eleverne bliver ikke udfordret nok - nu i hvert fald!

De elever, der indgår i undersøgelsen havde ikke de samme muligheder med en erhvervsuddannelse, som de har nu. Det var i hvert fald ikke så tydeligt. Nu er det lettere at se, at en erhvervsuddannelse kan føre videre, hvis man skulle ønske det, det er lettere at få praktik-/elev-/læreplads og/eller skolepraktikplads. Derfor valgte mange en gymnasial uddannelse.

Men de nye årgange, som har de muligheder direkte fra grundskolen, bliver ikke udfordret, som de bør. Ikke hvis de er uddannelsesparate.

I følge den nye vejledningslov kan UU-vejlederne ikke have individuelle eller gruppesamtaler med de uddannelsesparate. Og så kan det blive endog meget svært at udfordre dem.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi har godt nok kollektiv vejledning, men en hel del elever tror ikke, at det er dem vi taler til. Ikke før vi tager dem om kinderne, vender deres hoved, insisterer på øjenkontakt, siger deres navn og fortæller dem, at lige nu, er det også dig, jeg taler til.

Individuelle samtaler løser ikke alt, men med dem genindført vil vi UU-vejledere kunne udfordre hver enkelt elev meget direkte - meget udfordrende!

Så et af tiltagene, Ellen Trane Nørby efterlyser, kunne være at lade os UU-vejledere gøre vores job overfor alle elever. Selv om man er uddannelsesparat og reelt klar til en gymnasial uddannelse, er det måske ikke der, man vil skinne.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

UU-vejledernetværket er for alle, der arbejder i Ungdommens Uddannelsesvejledning eller interesserer sig for området. I samarbejde med UU-forum i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
416 andre er allerede tilmeldt
Netværk for UU-vejledere

NYHED! Vidste du, at du lige nu læser på Folkeskolens nye faglige netværk for UU-vejledere?

Tilmeld dig netværket og få en mail med ny faglig viden, forskning og erfaringsdeling.

 

 

Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.