Omprioriteringsbidrag lever stadig efter lang debat

Dansk Folkeparti nægtede i dag at støtte op om Socialdemokraternes forslag, som skal sende alle omprioteringsmilliarderne tilbage til kommunerne. Heller ikke en samlet oppositions krav om helt at afskaffe bidraget får 90 mandater bag sig.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen gentog flere gange i dag fra Folketingets talerstol, at Socialdemokraternes forslag cementerer det omprioriteringsbidrag, partiet er imod, tre år frem.

"Hvis vi stemte ja, ville det ikke længere være muligt for ministeren at forhandle en afskaffelse, for så ville der være et folketingsflertal, som sagde, at det skulle bestå".

"Dansk Folkeparti er for"

Men selvom Socialdemokaterne lovede at ændre forslaget, så det i stedet helt afskaffer bidraget, erkendte René Christensen, at Dansk Folkeparti alligevel ikke vil være med:

"For at sige det lige ud: Dansk Folkeparti er for et omprioriteringsbidrag, vi er for et mere lige Danmark, vi er for, at der bliver en mulighed for at lave en omprioritering på én procent ude i kommunerne", erkendte René Christensen efter en lang debat om Socialdemokraternes kompromisforslag.

Fælles kamp for at beholde velfærdskronerne lokalt

På baggrund af gårsdagens demonstrationer, hvor over 20.000 mennesker demonstrerede imod omprioriteringsbidraget i 74 kommuner havde Socialdemokraterne også sammen med Alternativet, Enhedslisten, Radikale og SF dernæst indkaldt til en forespørgselsdebat, som skulle munde ud i en vedtagelse om, at "regeringen fastholder et helt uacceptabelt indgreb i det kommunale selvstyre ved at forlods at budgettere ikke aftalte kommunale besparelser i de kommende år. Løftet om at tilbageføre midler i 2017 ændrer ikke herpå. Folketinget pålægger derfor regeringen at annullere omprioriteringsbidraget fra 2017 og frem, inden indgåelsen af næste kommuneaftale".

Men også her meldte Dansk Folkeparti hus forbi sammen med Liberal Alliance og De Konservative.

Initiativtager Rune Lund, Enhedslisten, glædede sig over debatten, men påpegede, at regeringen ikke har flertal for hele sin politik, når det gælder velfærdsbesparelsene. Den har ganske vist flertal for at tage et omprioriteringsbidrag på én procent af kommunernes økonomi, men der er ikke enighed om, hvordan de skal bruges. 

"Konservative og Liberal Alliance vil have skattelettelser, og Dansk Folkeparti og regeringen vil en eller anden omfordeling - så det sejler fuldstændigt, hvad man skal bruge de penge til, som et blåt flertal vil tage fra kommunerne", sagde han ved afslutningen af dagens debat. 

"Jeg er glad for, at vi er en samlet opposition, der klart i det fremsatte forslag til vedtagelse siger nej til nedskæringer og forringelser. Den næste måned er det tid til de kommunale økonomiforhandlinger, og det er vigtigt, at vi lægger det maksimale pres for en aftale, der ikke betyder milliard-nedskæringer i kommunerne i 2017. Pengene er der - Nationalbanken siger, at danskerne gemmer mere end 100 milliarder kroner i skattely, og vi så, at regeringen fremlagde, at man vl købe nye bombefly til en millard stykket. Der er råd til velfærd i dette land", sagde Rune Lund. 

Afstemningerne finder først sted på tirsdag.