Sådan undgår du stress som ledig

Meget kan stresse, når man er ledig. Stresscoach giver konkrete råd til, hvordan du kan forebygge stress som ledig – og hvad du skal gøre, hvis du allerede føler dig stresset.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det kan være svært helt at undgå, at ledighed presser mentalt, mener Anni Andersson, som er tidligere folkeskolelærer og i dag blandt andet arbejder som selvstændig stresscoach med firmaet AAcoaching. Men der er alligevel en række konkrete ting, man kan gøre for at holde stressen på afstand. Her er hendes bedste råd:

Udnyt situationen

En af de bedste måder at forebygge ledighedsstress på er at prøve at få det bedste ud af situationen, selvom det kan være svært. Husk også at lave gode ting, som ikke omhandler jobsøgning.

Du kan for eksempel læse dig til et fagligt løft på et spændende område eller dyrke noget helt fagirrelevant, som du aldrig har haft tid til. Udnyt, at du har masser af tid.

Snyd hjernen

Hjernen fokuserer på det, vi beder den om, så man kan snyde den til at være mere positiv. Skriv hver aften de tre mest positive ting, som er sket i løbet af dagen, ned - fra et smil på gaden til større ting. Sådan vænner du din hjerne til at lægge mere mærke til det positive, der sker omkring dig.

Slap af

Når telefonen mangler strøm, sætter vi den til opladning - og det samme skal du gøre med dig selv. Find ud af, hvad der giver dig ro.

Du kan smide dig på sofaen midt på dagen og se serier. Der findes også flere apps, eksempelvis »Pause - relaxation at your fingertip«, som giver ro til hjernen - og de populære mindfulnessmalebøger og eksempelvis strik gør det samme.

Det er også godt med moderat motion som en gåtur. Stop dit tankemylder ved at tælle for eksempel biler eller hunde undervejs.

Få søvn

Tankemylder kan give søvnløse nætter. Læg en notesbog ved sengen og skriv alt det ned, der dukker op i dit hoved.

Eller rems alle de drengenavne eller byer op i dit hoved, du kan, som starter med A, så B, så C og så videre. Det optager hjernen fra andre tanker og er dejligt kedeligt.

Træk vejret

Stress giver en overfladisk vejrtrækning, så tag dybe vejrtrækninger, hvis du føler dig presset. Det giver ilt til hjerne og organer, stopper tankemylderet og flytter hjernens fokus.

Træk luften så langt ned, at navlen hæver og sænker sig. Træk vejret ind, mens du tæller langsomt til fem inde i hovedet, tæl igen, imens du holder vejret, og pust så ud, imens du tæller langsomt igen. Det kan gøres alle steder, for ingen bemærker det.

Søg hjælp

Hvis du begynder at føle dig stresset, skal du søge hjælp hos læge, psykolog eller stress­coach. Det er en udbredt misforståelse, at det går over igen af sig selv - og jo hurtigere du får hjælp, desto nemmere kan du bearbejde det og komme ud af det.

Læs mere om jobsøgning, ledighed og karriere på lærerjob.dk

Powered by Labrador CMS