Dansk børneteater holder førerpositionen

Danske børne- og ungdomsteatre er fortsat i verdensklasse til at føre børn og unge ind i en verden af drama, opdragelse og viden. Det var tydeligt på årets teaterfestival.

Publiceret

Aprilfestival - teater for små ogstore

Festivalen bliver arrangeret af Teatercentrum i samarbejde medårets kommune. I år var det Frederiksberg Kommune, hvor 130 teatreog mere end 600 teaterfolk opførte 202 forskelligeteaterforestillinger. Næste år lægger Sønderborg Kommune by tilfestivalen. Det kommer til at foregå fra den 23.-30. april. Findmere information på aprilfestival.dk

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Danmark har en helt særlig kulturtradition, som kun er de færreste nationer forundt. Vi har en stor og levende teaterscene for børn og unge, der tør udfordre de yngste teatergængere i vores samfund og tager opgaven med at uddanne kommende generationer af kulturforbrugere særdeles alvorligt. Det stod endnu en gang klart, da verdens største festival for turnéteater blev afholdt for 46. gang på Frederiksberg i slutningen af april.

Årets teaterfestival var lidt af en magtdemonstration med et program, der viste en imponerende bredde i forhold til genrer, aldersgrupper og geografi. Det er imponerende, at et land af Danmarks størrelse kan afholde en teaterfestival, hvor 130 teatre præsenterer mere end 200 forskellige forestillinger rettet mod børn og unge. En af forklaringerne på, at disse tal er mulige, er den særlige danske tradition i vores undervisningssystem, hvor turnéteatre inviteres på besøg af folkeskolerne for at give eleverne en levende kulturoplevelse.

Teater med talent og tyngde

Med blot en enkelt weekend til rådighed er det af praktiske årsager umuligt at danne sig et komplet indtryk af alt, hvad der sker på børne- og ungdomsscenen. Ikke desto mindre var kvalitetsniveauet tårnhøjt på de ti forestillinger, denne signatur nåede at se. Procentdelen af nyproduceret originalt materiale og modet til at udfordre rammerne er så stort, at den etablerede og i sammenligning langt mere konforme voksenscene må se misundeligt på.

I årets program var det tydeligt, at børne- og ungdomsteatrene stræber efter at skabe dramatik, der både oplyser og underholder. Det er ofte de store etiske problemstillinger, der fungerer som en effektiv konflikt i forestillingernes dramaturgi, ligesom referencerne til teaterhistorien er talrige. Der er således masser af muligheder for at tilrettelægge undervisningen, i forbindelse med at forestillingerne kommer ud på skolen. Et arbejde, der ofte er meget taknemmeligt, da langt de fleste teatre tilbyder gennemarbejdet skolemateriale, der kan bestilles inden.

Overvejer du selv at tage på festivalen i 2017, har du et helt år til at planlægge dit program. Sørg for at komme godt rundt i programmet og gå også efter de mindre teatre, hvor der ofte gemmer sig guld. God fornøjelse.

Læs Folkeskolens anmeldelser af nogle af årets forestillinger her:

Moralsk og musikalsk dukketeaterKraftfuldt livtag med en klassikerPinligt teenageteater på den fede måde Du spiller hovedrollen i ny bæredygtig forestillingEn hjertevarm fortælling om jordens undergangDopaminfyldt teater med store følelser

 

Powered by Labrador CMS