Debat Idræt
13   671

Skoleidræt anno 2016 – drop den eksamen

Husker du idræt fra dengang, hvor læreren hældte en bold ind i midten, fløjtede kampen i gang og fungerede som dommer i stil med Ole Thestrup i »Busters Verden«.

Idræt i dag er noget helt andet, og jeg er så heldig at have 15 års erfaring med det. Det er blevet et rigtigt skolefag med opfyldelse af Fælles Mål, som sikrer stor faglighed gennem både alsidige aktiviteter, viden om et sundt legeme og en indsigt i idrætskultur og samvær. Idræt er ikke blot et fag, som få deltager aktivt i, og slet ikke et fag, hvor mange forsøger at undgå deltagelse. Dommedagsfortællinger om piger med evigt ondt i maven og drenge med kroniske knæproblemer skal man ikke lytte til. Det har ikke hold i virkeligheden.

Det er rigtig godt, at idræt også har fået fokus på karakterer, men det er ikke det eneste motiverende, som får faget til at fungere. Det ville være en falliterklæring. Vi er nødt til som lærere at skabe rammer for en positiv tilgang til motivation og lyst til at deltage.

Og netop lysten til at deltage er blevet udfordret med indførelse af eksamen, som i det 9. skoleår totalt styrer undervisningen med demotivering og nedgang i fysisk bevægelse til følge. Dette ser jeg som en forkert retning både i forhold til impulsiv glæde for konkurrence og leg og i forhold til ønsket om mere bevægelse i skolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi vil gøre idrætten en tjeneste ved kun at skulle give en årskarakter. Så gør vi heller ikke grin med elevernes arbejde op til eksamen, da kun 25 procent af eleverne faktisk skal op. Resten kan bare smide deres store teoretiske og praktiske forberedelse i skraldespanden. Jeg ville i hvert fald blive noget trist, hvis 75 procent af mit arbejde alligevel ikke skulle bruges til noget.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.081 andre er allerede tilmeldt