”Der er fra kommunernes side lagt op til hårde forhandlinger, og det er der sådan set også fra min side”, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen til TV2 om økonomiforhandlingerne med KL, som begynder i eftermiddag.

Kampen om folkeskolekronerne begynder i dag

Omprioriteringsbidrag og flygtningesituationen står øverst på dagsordenen, når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mødes med KL til de årlige forhandlinger om økonomien til at drive den kommunale velfærd, herunder folkeskolen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Drop omprioriteringsbidraget og giv mulighed for at kommunerne kan løfte den nye flygtningesituation. Sådan lyder to af KL's krav op til det første møde om den kommunale økonomi i eftermiddag.

"Kommunerne er i mange år gået forrest, når det gælder effektiviseringer, og det spor skal vi naturligvis fortsætte ad. Men vi står lige nu i en situation, hvor vi alene for at holde udgifterne i ro, er nødt til at fortsætte effektiviseringerne og omprioriteringerne lokalt. Regeringens omprioriteringsbidrag kommer oven i - og det vil føre til besparelser, hvis det står ved magt," siger KL's formand Martin Damm til KL.dk og fortsætter:

"Vi går derfor til forhandlingerne med et klart udgangspunkt om, at omprioriteringsbidraget føres tilbage til kommunerne uden bindinger. Kommunerne er udsat for et økonomisk dobbeltpres uden lige; Vi presses af den ekstraordinære flygtningesituation, og vi oplever et stort demografisk udgiftspres bl.a. som følge af de mange flygtninge, men også en stigende ældrebefolkning. Hertil kommer opgaveglidning fra sundhedsområdet og pres på det specialiserede socialområde. Så kommunerne skal i den grad effektivisere for at kunne håndtere presset".

Bondo 1. maj: Dumt at give samfundets svageste et ringere tilbud 

Forhandlinger kan bryde sammen

Omprioriteringsbidraget blev indført ved økonomiforhandlingerne sidste år og betyder, at kommunerne hvert år skal finde besparelser på én procent frem til 2019. Diskussionen går nu på, hvor mange af pengene der føres tilbage til kommunal velfærd og i hvilket omfang, regeringen kan fastlægge, hvad pengene skal bruges til.

Finansminister Claus Hjort Frederiksens budskab før forhandlingerne er, at der ikke er nogen penge at komme efter. Han mener, at hvis kommunerne går så hårdt efter at få omprioriteringsbidraget tilbage, kan forhandlingerne ende i et sammenbrud, som betyder, at Folketinget må fordele pengene til kommunerne.

"Der er fra kommunernes side lagt op til hårde forhandlinger, og det er der sådan set også fra min side", siger han til TV2 og fortsætter:

"Jeg kan forstå, at kommunerne overvejer, om man overhovedet vil indgå en aftale med regeringen".

"Det betyder, at jeg er nødt til i beredskab at studere, hvad det vil betyde, hvis de ikke vil indgå en aftale. Så må Folketinget jo fordele de økonomiske resurser til kommunerne".

Ziegler: Folkeskolen bliver ramt af besparelser