Debat
0   146

I skole i supermarkedet

Udvalgte elever i 9 og 10 klasse fra Gladsaxe Kommunes Ungdomsskole, GXU, får både undervisning, praktisk erfaring med arbejdslivet i et supermarked og chancen for at få et fritidsjob efter et forløb i den nye Faktaklasse.

I dag er arbejdstempoet og kundeservicen ekstra høj i Fakta i Buddingecenteret. For ud over de ansatte, er der 10 unge, der hjælper med at sætte olivenolie på plads, rydde op og hjælpe kunderne med at finde den økologiske sødmælk. De er fra Gladsaxes Ungdomsskoles Faktaklasse, hvor eleverne får både teoretisk viden og praktisk erfaring i alt fra kundebetjening til butikshygiejne.

- Jeg kan godt li’ at sætte ting rigtigt på plads, rydde op og få et overblik, og jeg kan godt li’ at snakke med mennesker, så det er oplagt at være i Fakta, siger Nikoline, mens hun sætter en pakke køkkenruller på plads. Hun er 15 år og går til dagligt på Gladsaxes 10.klassecenter og ungdomsskole, GXU.

Lisa er 16. Hun er også glad for at være i Faktaklassen, for hun har lært meget på de få uger hun har været i butikken, fortæller hun.

- Jeg vil gerne være pædagog eller SOSU-medarbejder, og så er det godt at have lært at tale med mennesker, at skulle være mødestabil, ikke at stresse. Jeg har lært, hvordan det er at have et arbejde og at det kræver mere end man tror, siger Lisa.

Artiklen fortsætter under banneret

Succesfuldt samarbejde

Nikoline og Lisa er, sammen med otte andre elever, det første hold der får Faktaklassens diplom, som de kan bruge på deres CV og til deres videre jobsøgning. De har begge, sammen med fire andre af klassens elever, fået et job i en Fakta, efter at have været i Faktaklassen.

Og Faktaklasserne er netop blevet til, i et samarbejde mellem Gladsaxe Kommunes Ungeenhed og salgschef i Fakta, Dennis Pihl, for at skaffe eleverne praktisk erfaring med arbejdslivet i servicefagene, og gerne et fritidsjob efter forløbet.

Eleverne er blevet udvalgt fra blandt andet Gladsaxes EUD- og C-klasser, og spurgt om de ville være med i Faktaklassen. Her har de har fem moduler af 4 timers varighed, hvor de lærer om alt fra datomærkning af uindpakket frugt til hvordan man sidder i kassen.

Hellere fritidsjob end agurker

Trine sidder i dag sidder og skanner varer bag kassen med et smil. Hun har fået job i en af Dennis Pihls butikker, selvom hun var meget forsigtig og genert i starten.

- Hun ville ikke have siddet bag kassen, som hun gør nu, for 14 dage siden. Nu har hun så et job i min Fakta, for hun er vokset og fået selvtillid efter at have været her, fortæller han.

Og Dennis kan godt se lidt af sig selv i hende, fra dengang han som ordblind 12-årig fik sit første job på et autoværksted. Dette er den måske vigtigste grund til at han har været med til at starte Faktaklassen op sammen med Ungeenheden i Gladsaxe og virksomhedsnetværket VUVA, siger han.

- Vi taber de unge på gulvet, hvis vi ikke skaffer fritidsjob til dem. For får de det kommer de fleste også i job bagefter, siger tallene. Nogle er stolte over at have solgt 800 agurker, jeg er stolt når jeg har hjulpet nogle af de unge i arbejde.

Mentor trækker i arbejdstøjet

Mette Sørensen fra Ungeenheden er enig. Hun har sammen med Dennis Phil startet Faktaklassen, og har i dagens anledning trukket i en Fakta-”uniform” ligesom de unge.

- At jeg får lov til at være med i Fakta-butikken gør, at jeg ved hvordan det er at være i en butik, når jeg skal hjælpe de unge. Dennis og jeg har et super samarbejde, der er en win-win-situation, hvor vores elever får erfaring og jobs, og Dennis får et godt rekrutteringsgrundlag at vælge fra, siger hun.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Praktiklærere er for alle, der tager sig af de lærerstuderendes praktik på folkeskolerne, og andre med interesse for området. I samarbejde med Praktiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
170 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
358 andre er allerede tilmeldt