Debat

Børn er nogle svin

Hvorfor kan børn ikke bare efterlade toilettet som de forventer at finde det? Sådan lyder det ofte fra voksne, når der bliver talt om skoletoiletter. Men virkeligheden er mere kompleks. Forestil dig, at du får 75 toiletbesøg der hjemme- hvordan ser dit toilettet så ud?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kom med til Skoletoiletdagen i Rudersdal Kommune

Bedre forhold på skolens toilet!“Det er ligeså naturligt som at spise…” eller måske “Easy comes, easy goes”? Uanset flosklerne er trygge og gode toiletfaciliteter under alle omstændigheder en vigtig del af livet – også for skolebørn.

Men mange danske børn er desværre kede af netop at skulle på skoletoilettet og skolernes første nationale trivselsmåling – udført i starten af 2015 – viste således et meget markant potentiale for forbedring mht. toiletforholdene. Så udfordringen er daglig, markant og kompliceret at løse.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Rådet for Bedre Hygiejne har taget initiativ til Skoletoiletdagen – et løbende projekt, hvor vi gennem indsamling af erfaringer og formidling af viden kan hjælpe og inspirere elever, lærere, pædagoger, kommuner og forældre  med at se på, hvordan de selv og sammen med skolernes ledelser og rengøringspersonale kan arbejde for, at det bliver rarere, renere og tryggere på toiletterne.

Børnene håber på bedre forhold. Vi håber, at alle andre på og udenfor skolerne hjælper til at løfte en opgave, som børnene ikke kan klare alene.

Jeg arbejder med at ændre adfærd hos børn, igennem nudging og adfærdsdesign. Men det er ikke nok. Sammen med mine kollegaer arbejder vi også med nye perspektiver på, hvordan rengøringen skal arbejde og hvordan vedligeholdsagdelingen skal håndtere toiletter. Til sidst indretter vi toiletterne på en ny måde - toiletterne får et makeover og det giver en helt ny oplevelse som vi kalder Toilet Heaven. Vi håber rigtige mange vil komme til Skoletoiletdagen og tale om børnevelfærd. Se de spændende taler:

http://www.skoletoiletdagen.dk/