Sløjd
3   866

Norge vil styrke de praktiske og æstetiske fag i skolen

"Det må ikke blive frikvartersfag. Det er vigtige fag, som har stor værdi i skolen", sagde Norges uddannelsesminister om de kreative fag, da han forleden fremlagde planer om nye læringsmål. Han foreslår nye separate læreplaner for håndværksfag og kunstfag, styrkelse af fagene i læreruddannelsen og videreuddannelse af lærerne.

"Diagnosen for de praktiske og æstetiske fag er, at de har for svage fagmiljøer i grundskolen, specielt på de lavere trin. Der er få lærere, som har specialiseret sig i disse fag, og de bliver ofte set på som pausefag af eleverne". Sådan lød det ifølge Periskop.no fra Norges uddannelsesminister Torbjørn Røe Isaksen, da han fremlagde sit oplæg til nye læreplaner i Norge - "Fag - Fordypning - Forståelse. En fornyelse av Kunnskapsløftet".

Ministeren ønsker at styrke kunst- og håndværksfagene, og den nye plan lægger op til, at der bliver udarbejdet én læreplan for kunstfagene og en anden for håndværksfagene. Der skal indføres eksamen i fagene, og regeringen vil indføre krav til lærere, der undervise i fagene. 

"Det, vi foreslår, er at indføre kompetencekrav for alle nye lærere, som skal undervise i disse fag. Desuden vil vi give lærerne, som allerede underviser i praktiske og æstetiske fag tilbud om videreuddannelse", siger han til Periskop.

Ikke mere teori

Artiklen fortsætter under banneret

Han understreger, at styrkelsen af fagene ikke betyder, at de skal være mere teoretiske. 

"Vi har fået tilbagemeldinger om, at der allerede er for meget teori, og det vil vi lytte til", siger han.

Norge er i gang med at revidere skolens læringsmål og har i den forbindelse fået udarbejdet en række rapporter om fremtidens skole. Her fremgår det, at de kunstneriske og praktiske fag er meget vigtige for de kompetencer, eleverne vil få brug for i fremtiden.

"Det er også af stor værdi for samfundet, at der findes kompetencer til at skabe kunstneriske og kulturelle udtryk. Den åbne og eksperimenterende tilskyndelse til at skabe inden for kunst og kultur kan være berigende både for samfundet og for den enkeltes liv", står der blandt andet i rapporten.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.344 andre er allerede tilmeldt

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.784 andre er allerede tilmeldt