Blog
2   424

Hvordan kunne det ske? En uhøjtidelig konspirationsteori.

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Læringsmålstyringens indtog i folkeskolen synes at have fulgt snørklede veje, som ikke er så sjældne endda. Måske er de snarere hverdag: De kontrol-, test- og styringsglade embedsmænd og politikere spiller godt sammen.

Marianne Jelved er glædeligvis blevet oprørt over den læringsmålstyringsmare, der på mange måder rider folkeskolens professionsudøvere. Det er ikke en del af forliget, siger Jelved. Læringsmålstyringen er skabt embedsmænd og udvalgte forskere, konstaterer hun.

Men hvordan kan det gå til, at nogle ansatte og håndplukkede kan løbe med en dagsorden, hvis der ikke er et vist mål af klangbund hos ministeren. Og klangbunden var der så det baskede, når Antorini var ude for at lovprise forliget og læringsmålstyringen. Hun så ud til at være godt tilfreds med endelig at have fået skovlen under det ikke-målbare, det grundtvigske og det halkochske.

Marianne Jelveds forargelse har fået mig til at genlæse Jesper Tynells Mørkelygten, som helt klart afdækker en embedsstand, som er villige til at bøje loven - og vel også forligstekster - efter en ministers ønske. Hvis du ikke har læst den, så gør det. Det er artig læsning - fra alle politikområder.

Men når Marianne Jelved ud over embedsmændene peger på udvalgte eksperter, så drejer det sig jo også om, hvad embedsmændene tror, at ministeren vil have. Og som regel har de ganske meget at have denne tro i, hvis Tynells afsløringer står til troende. Her er det evidens- og taltroende instrumentalister, man har hyret, hvilket netop blev fremhævet af ministeren i tide og utide: Det der virker!  

Artiklen fortsætter under banneret

Men hvordan er det gået til, at talfolkene i den grad har fået overtag i det politiske. Se her er det, at jeg gerne vil komme med en munter konspiratiosnteori, jeg har hørt ude i byen.

Da Svend Auken og Bertel Haarden blev valgt til Folketinget i hhv. 1971 og 1975, var vi mange, der fandt det forfriskende at få to engagerede scient.pol'er ind i den politiske debat. Her var både veltalenhed og ungdommeligt sprog. Hvad vi ikke kunne ane var, at her var tale om en invasiv art: folk med embedsmandsuddannelse, der kommer i Folketinget for at drive politik.

St.St. Blicher og N.F.S. Grundtvig udtalte i forbindelse med grundlovstankerne i midten af 1840'rne en vis bekymring for pøbelvælde, og Blicher gik ind for et demokrati, hvor det kun skulle være uddannede, fx præster, der skulle være valgbare.

Nu har vi i "pøblen" efterhånden opfyldt Blichers vision; ikke at vi fortrinsvis har valgt præster, men uddannede politicusser, som Holberg ville kalde dem. 

Og nu kommer konspirationsteorien: Mens jurister, økonomer og scient.poler, der er dygtige og lidt støvede, kan få en flot karriere som embedsmænd, så kan de, der er veltalende, men måske ikke helt så fagligt velfunderede, blive politikere. Og når man ikke kan få en karriere som embedsmand, må man blive levebrødspolitiker. 

(Vælgerforeningerne sidder inde med nøglen til forandring!)   

Selv om teorien måske ikke helt holder, så afspejler den dog, at politikerne og topembedsmændene har samme uddannelser og taler samme sprog. Livet på Tinge er blevet et selvreferentielt system, som skal have virkeligheden til at passe til sig - og ikke omvendt.

Og som en lille krydderi har denne skare sikret sig forståelse i det kommunale system ved at de fleste topchefer her også taler dette sprog, fordi de har en tilsvarende uddannelse. De fleste fagfolk, som kender virkeligheden, er fortrængt fra chefgangene.

Gud ved om landesorgen over Ankers død dækker over et ønske om et nyt paradigme eller over en begrædelse af det evigt tabte. 

 

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.236 andre er allerede tilmeldt