De studerendes muligheder for at få arbejde risikerer at blive snævret voldsomt ind, lyder det fra konsulent i DLF Ulla Maria Mortesen i forbindelse med en ny revision af uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed.

DLF: Pas på ernæringsbachelorers mulighed for at undervise

DLF har mange betænkeligheder ved den nyeste revision af uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed. Blandt andet betyder revisionen, at de kommende bachelorer vil få sværere ved at få underviserjobs på eksempelvis sosu-skoler, lyder kritikken i DLF's høringsvar.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Frem til 2002 hørte uddannelsen til professionsbachelor i ernæring og sundhed til det pædagogiske uddannelsesområde. Så blev det overført til sundhedsområdet, og med Uddannelses- og Forskningsministeriets nyeste revision af uddannelsen ser det ud til, at den fjerner sig endnu længere fra underviserområdet, fortæller konsulent i DLF Ulla Maria Mortensen. Hun var formand for foreningen for professionsbachelorer i ernæring og sundhed, Formidlerne, som i 2007 fusionerede med DLF.

"Sygehuse og kommuner fylder så meget, at man overser, at professionsbachelorer i sundhed og ernæring også har arbejde uden for sundhedsvæsenet. Den ny revision sigter på sundhedsområdet. Derved risikerer de studerendes muligheder for arbejde bagefter at blive snævret voldsomt ind. I revisionen har undervisningssektoren ikke været taget i betragtning på samme måde som sundhedsvæsenet. Jeg håber, at undervisningsdelen kommer tydeligere frem i studieordningerne på de fire uddannelsessteder", siger Ulla Maria Mortensen, der har været med til at udarbejde DLF's høringssvar.

Færre studieordninger på ernærings- og sundhedsuddannelsen bekymrer DLF

Mangler pædagogik og didaktik

Ulla Maria Mortensen fortæller, at professionsbachelorer i ernæring og sundhed adskiller sig fra de andre sundhedsuddannelser, fordi mange får underviserjob for eksempel på sosu-skolerne. Men de kompetencer, der skal til for at undervise, er næsten luget ud af den nye bekendtgørelse.

"Pædagogik, psykologi og didaktik er slet ikke nævnt i rammerne for den nye uddannelse, og det er store fagområder, som professionsbachelorer i ernæring og sundhed har brug for", siger Ulla Maria Mortensen, som forventer, at lokale studieordninger løser problemet. Hun håber, at presset fra DLF og andre interessenter kan få flere undervisningskompetencer tilbage i uddannelsen.

"Målet er at vi ikke kommer til at save den gren over, som vi sidder på. Der er et stort arbejdsmarked inden for undervisersektoren. Derfor vil vi gerne være med til at sikre, at de studerende også bliver uddannet til det".

Ny studieordning på ernærings- og sundhedsuddannelsen

Kun én studieretning giver autorisation

I den nye bekendtgørelse er der lagt op til, at de studerende som begynder på en professionsbachelor i ernæring og sundhed med studieretningen sundhedsfremme og diætetik begynder på den samme fællesdel. Herefter skal de vælge mellem enten sundhedsfremme og forebyggelse eller klinisk diætetik, men kun de studerende, som får klinisk diætetik får en autorisation.

"Det bliver et problem. De skyder sig selv i foden ved at have to toninger på en studieretning, der ligner hinanden så meget. Den ene retning giver autorisation, og dermed kan det blive svært at få job for de uddannede, som ikke har autorisation", siger Ulla Maria Mortensen.

I høringssvaret har DLF kaldt det en utilsigtet fejl. DLF foreslår, at hele studieretningen får autorisation.

Ulla Maria Mortensen mener, at bekendtgørelsen tager meget lempeligt på kravene til at opnå autorisationen.  

"Det er også helt uforståeligt, at der er lagt op til, at hvis der sker ændringer på uddannelsen, så skal autorisationsmyndighederne ikke høres - de skal blot orienteres. Det handler om syge mennesker, der skal behandles og have et tåleligt liv, og så kan de ændre uddannelsen uden at myndighederne skal ind over".