Debat

Kommunalt oprør – støt demodagen 12. maj

Enhedslistens Lærernetværk vedtog på sit landsmøde fornylig nedenstående udtalelse. Den sætter fokus på fælles kamp mod de kommunale nedskæringer, som yderligere vil undergr4ave skolen.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ingen velfærd uden kamp:

Der er brug for et kommunalt oprør – støt demonstrationerne 12. maj  

I forlængelse af Lov 409 og den underfinansierede skolereform har Løkke-regeringen kun haft fortsatte milliardbesparelser at byde på. Besparelser, som yderligere vil udhule mulighederne for en god skole. Ligesom de vil undergrave velfærden i øvrigt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Dertil kommer, at besparelserne er helt unødvendige. Dels pga. formålet, som er råderum til nye skattelettelser og et ukendt milliardbeløb til kampfly. Og dels fordi milliarderne fosser ud af statskassen pga. skattesvindel og -smøl – noget som politikerne ikke gør noget ved.

Den aktuelle afsløring af Panama-svindelen er kun et symptom på et langt bredere problem. Også i skattevæsenet, som statsrevisorernes sønderlemmende kritik viste: 9 mia. forsvandt medens SKAT smølede uden at løfte en finger. Vi skal ikke acceptere, at dette hul skal betales med forringet velfærd.

Derfor glæder vi os over den brede mobilisering via Velfærdsalliance-DK, som bl.a. vil have fjernet det omprioriteringsbidrag, som kommunerne blev påtvunget forrige sommer. Noget som vakte så stor vrede ude i kommunerne, at selv Michael Ziegler, konservativ borgmester i Høje-Taastrup, har efterlyst "et kommunalt oprør".

Lige nu er der fokus på landsdækkende demonstrationer den 12. maj. Meningen er at lægge pres på kommune-forhandlingerne, så Kommunernes Landsforening holdes fast på at sige fra overfor regeringen. Det vil gøre det meget sværere for Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet at bakke op om regeringen, som de gjorde sidste gang. Nu må det "velfærdsflertal", som valget viste, snart træde i karakter.

Det er derfor opmuntrende, at mange lærerkredse allerede nu har bakket op om Velfærdsalliance-DK. For det kræver magtfulde demonstrationer, hvis denne nedskæringsspiral skal stoppes. Men det er også vigtigt, at de centrale forbund – herunder Danmarks Lærerforening – bakker aktivt op.

Vi må se i øjnene, at den måde, der hidtil har været reageret på, ikke har virket. Vi har hverken kunnet stoppe forringelserne af vores arbejdsforhold ved OK-13 (hvor vi stod alene), at 70.000 har mistet dagpengene eller de mange andre angreb på vores velfærd.

Skal vi have vendt denne udvikling, er vores stærkeste våben en aktiv mobilisering af fagbevægelsens medlemmer. Noget, som DLF ved flere lejligheder har vist kan lade sig gøre. Denne spirende mobilisering er en mulighed, som ikke må forpasses.

Derfor opfordrer vi alle forbund til at gøre en aktiv indsats for mobiliseringen til den 12. maj. Og at det bliver fulgt op ude i kredsene, af tillidsfolk og i de faglige klubber. Fagbevægelsen kan ikke passivt se til, medens velfærdsstaten systematisk nedbrydes – og Under-Danmark efterlades tilbage på perronen.

Vedtaget på landsmødet i Enhedslistens Lærernetværk, lørdag den 9. april 2016.