Centre for Undervisningsmidler
0   365

Uddannelsescenter i Sydjylland

Ingen forskerstillinger i regionale centre, der skal stå for lærernes efteruddannelse

Ribe Statsseminarium (læreruddannelse) og Seminariet i Esbjerg (pædagoguddannelse) har i sommerens løb besluttet sig for at fusionere til Center for Videregående Uddannelser i Esbjerg og Ribe. Undervisningsministeriet har givet sin tilslutning. Grunduddannelserne skal rent fysisk blive, hvor de er, men får status af afdelinger under centret, der bliver styret af en ledelse og en bestyrelse.

Centeret skal desuden efter planen stå for de sydvestjyske læreres og pædagogers efteruddannelse og diplomuddannelse.

Artiklen fortsætter under banneret

'Centeret er begrundet i, at læreruddannelse, pædagoguddannelse og efter- og videreuddannelse til et vist niveau er i den samme konstruktion. Og derfor er Danmarks Lærerhøjskoles afdeling i Esbjerg jo også orienteret og også inviteret til at deltage i de videre drøftelser', siger rektor for Ribe Statsseminarium Tyge Skovgaard Christensen.

Undervisningsministeriets plan er, at lærernes efteruddannelse skal ud af Lærerhøjskolens regi og placeres i de nye regionale centre, der skal være på plads i hele landet 1. september.

Foruden Center for Videregående Uddannelser i Esbjerg og Ribe er i løbet af sommeren også Center for Videregående Pædagogiske Uddannelser - Sjælland, Lolland, Falster blevet dannet. Det består af ti østdanske seminarier. Lærerhøjskolen skal fusioneres med Danmarks Pædagogiske Institut og Danmarks Pædagoghøjskole til Danmarks Pædagogiske Universitet.

Det er en reform, der efter alt at dømme kommer til at koste forskningsbaseringen af lærernes efteruddannelse.

'Præmissen er, at forskningen er reserveret til Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU). Der skal ikke være forskerstillinger på centrene, men centrene må godt lave udviklingsarbejder for de penge, de selv har', siger undervisningskonsulent i Undervisningsministeriet Per Mollerup, der dog medgiver, at der stadig kan ske noget 'politisk' i sagen. Lovforslagene om de regionale centre og DPU skal fremlægges i efteråret. Spørgsmålet er, hvad der kommer til at ske med Lærerhøjskolens afdelinger rundt om i landet. Afdelingsinspektør for Lærerhøjskolen i Esbjerg, Niels Rasmussen, er uden for drøftelserne om det nye center. 'Det er lidt mærkeligt - mange taler om os, men ingen taler med os'.

Sideliniesituationen skyldes formelt et svarbrev til Lærerhøjskolen fra undervisningsminister Margrethe Vestager, der fastslår, at Lærerhøjskolens afdelinger ikke har 'forhandlingsret', men kun 'samtaleret' i forbindelse med dannelser af regionale centre.

Lærerhøjskolens øverste ledelse er heller ikke med i centerforhandlingerne. Rektoratet har kun en enkelt stol i den styregruppe, der er ved at indholdsbeskrive det nye pædagogiske universitet.

'Mit ønske er, at den kvalitet, der er i efteruddannelsen i dag, stadig væk kan komme brugerne til gode', siger Niels Rasmussen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
321 andre er allerede tilmeldt
Vind hotelophold i julekonkurrencen

Så er det blevet juletid, og folkeskolen.dk har i den anledning en julekalender, hvor du hver dag frem til juleaften kan finde dagens låge-opslag med en præmie på vores Facebookside. Du er også med i lodtrækningen om hovedpræmien, hvor du kan vinde et weekendophold for to på et af de lækre Sinaturhoteller. Tjek vores Facebookside hver dag i december for at være med!

Deltag i konkurrencen