Jersie-sag afgjort som arbejdsskade

Kommunen fik ikke medhold i anke. Følgerne af forældres overvågning af lærer anerkendt som en arbejdsskade

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

To år tog det at afgøre sagen, men nu har Den Sociale Ankestyrelse anerkendt, at lærer ved Jersie Skole, Birte Jacobsen, var udsat for en arbejdsskade, da forældre i 1997 overvågede samtlige hendes timer i en 1.-klasse, fordi de var utilfredse med hende.

I afgørelsen står, at Ankestyrelsen anerkender den psykiske lidelse - posttraumatisk stress-syndrom - hun pådrog sig, som en erhvervssygdom. 'Ankestyrelsen finder, at Birte Marie Jacobsen i forbindelse med overtagelsen af en 1. klasse i sommeren 1997 var udsat for psykiske belastninger, der ligger ud over, hvad der kan påregnes som lærer'.

Første afgørelse i sagen traf Arbejdsskadestyrelsen i januar 1998, hvor de ikke mente, at sagen var en arbejdsskade. Denne afgørelse ankede Danmarks Lærerforening, og Arbejdstilsynet blev bedt om en vurdering af sagen. Arbejdstilsynet sagde klart, at Birte Jacobsen havde været udsat for en psykisk sundhedsskadelig belastning ved forældrenes overvågning. Sagen blev derefter forelagt Erhvervssygdomsudvalget, og i oktober 1998 sagde Arbejdsskadestyrelsen, at der var tale om en arbejdsskade. Denne afgørelse ankede Solrød Kommune imidlertid med henvisning til, at der var tale om en principiel sag, men denne anke har kommunen altså ikke fået medhold i.

Forældrenes overvågning gav Birte Jacobsen et nervesammenbrud, og Den Sociale Ankestyrelse siger nu, at der er en årsagssammenhæng mellem hendes udvikling af et posttraumatisk stress-syndrom og den psykiske belastning, hun var udsat for. Det er derfor anerkendt som en arbejdsskade.

Af afgørelsen fra Den Sociale Ankestyrelse fremgår det i øvrigt, at både Solrød Kommunes forsikringsselskab og Kommunernes Landsforening (KL) undervejs har frarådet kommunen at anke Arbejdsskadestyrelsens afgørelse. KL har også givet udtryk for, at de fandt Arbejdstilsynets påbud korrekt.

Birte Jacobsen har været ansat ved Jersie Skole i 23 år.