Debat DLF
0   347

Flygtningebørn har også krav på god undervisning

Kommunernes økonomi er presset, og det store antal flygtninge, der kom til landet i 2015, betyder øgede offentlige udgifter. Med dette udgangspunkt indgik regeringen og KL en såkaldt topartsaftale kort før påske. Med aftalen forpligter regeringen sig til at fremsætte forslag om ændringer i reglerne for undervisningen af flygtningebørn. Disse regler vil betyde en klar svækkelse af kvaliteten af undervisningen.

Ikke blot bliver kvalitetskravene til undervisning i modtageklasserne forringet, men gennemføres lovforslaget, får kommunerne også mulighed for at anvise flygtningebørnene til et undervisningstilbud, der end ikke er omfattet af de helt almindelige kvalitetskrav, der er til undervisningen i folkeskolen. En undervisning, som alle børn har krav på, medmindre deres forældre aktivt vælger et andet undervisningstilbud. Men det skal altså ikke gælde for flygtningebørn.

Den norske undervisningsminister, Torbjørn Røe Isaksen fra partiet Høyre, har bestilt en rapport om konsekvenserne, hvis det ikke lykkes at give flygtningebørnene en god start i den norske folkeskole. Det bliver dyrt at give alle flygtningebørnene et kvalificeret undervisningstilbud, men det bliver fire gange så dyrt, hvis det ikke lykkes, konkluderer rapporten. I den forbindelse udtalte ministeren til Aftenposten:

Artiklen fortsætter under banneret

»Det er ikke mit poeng, at den mest alvorlige konsekvensen er det samfunnsøkonomiske tapet. Det mest alvorlige er menneskene oppe i dette. Men hvert menneske, som ikke får utnyttet sitt potensial, er også et tap for samfundet. Denne rapporten er en illustrasjon på utfordtringerne, vi får, hvis ikke vi klarer å gi flyktningene god opplæring«.

Danmarks Lærerforenings åbne høring i fredags viste med stor tydelighed, at de foreslåede ændringer strider mod al den viden, vi har om, hvordan vi sikrer flygtningebørnene en god start i skolen, blandt andet den viden, som ministeriet selv har bestilt hos Danmarks Evalueringsinstitut.

Alle børn har ret til et kvalificeret undervisningstilbud i folkeskolen. Flygtningebørnene er de mest udsatte børn, vi har i samfundet. Vi må i fællesskab få de danske politikere til at tænke lige så fornuftigt og logisk som den norske undervisningsminister. Tak til alle, der vil hjælpe med denne vigtige indsats.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
437 andre er allerede tilmeldt