Elever og køkkenleder fra Nymarkskolen i Svendborg tilbereder skolens frokost

Elever og lærere til topmøde om lokal skolemad

Sund mad giver glade elever og motivation for læring, viser en foreløbig evaluering af projektet Loma - lokal mad. Torsdag og fredag i denne uge samles over 100 elever til Loma-topmøde i Svendborg for at medvirke til at videreudvikle projektet.

Publiceret

Fakta omLOMA-topmødet

Loma-projektet løber frem til sommeren 2017 og er støttet med7,4 millioner kroner af Nordea-fonden.

Deltagerne i projektet og på Loma-topmødet i denne uge kommerfra Filstedvejens Skole i Aalborg, Tjørring Skole i Herning,Strandgaardskolen i Ishøj samt Tved Skole og Ørkildskolen iSvendborg.

Programmet strækker sig over to dage, og lærere og eleverindlogeres på vandrerhjem på Svendborg-egnen.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Madprojektet Loma - lokal mad - begyndte som et pilotprojekt på Nymarkskolen i Svendborg i 2013. Siden blev det bredt ud til skoler i Herning, Aalborg, Svendborg og Ishøj. Projektet arbejder for at gøre sundhed, lokale råvarer og elevers deltagelse i tilberedningen af skolemad til en del af hverdagen på danske skoler. I projektet indgår også, at lokale fødevareproducenter deltager i undervisningen som en del af folkeskolereformens åbne skole.

Stort skolemadsprojekt udbredes til flere skoler

På torsdag mødes lærere, pædagoger, køkkenpersonale og skoleledere fra de skoler, som deltager i projektet for at videreudvikle projektet på et to-dages topmøde. På topmødet bliver også resultaterne fra en foreløbig evaluering af projektet offentliggjort, fortæller ph.d. og projektleder ved University College Dorte Ruge - som dog gerne vil løfte sløret for nogle af resultaterne.  

"Vores evaluering viser, at eleverne trives, når vi inviterer dem til at deltage i læreprocesser, der involverer både ører, øjne, hænder, fødder, hjerte, hjerne og mave. Det vil sige alt det, der kendetegner et helt menneske", siger Dorte Ruge. 

"Vi ser, at eleverne opnår viden og færdigheder i flere fag. Samtidig får de handlekompetence indenfor maddannelse, sundhed og bæredygtig udvikling".

På Loma-topmødet vil der være præsentationer fra eleverne, workshops og værksteder, hvor både elever og ansatte sammen skal videreudvikle projektet. 

Folkeskolen.dk har fulgt Loma-projektet - blandt andet ved, at lærere har lærer-til-lærer-artikler om deres erfaringer med projektet. Læs lærernes indlæg her: 

Fem lærerindlæg om Loma-projektet: Meget mere end skolemad