Anmeldelse

Integration & demokrati

Gang i debatten - nu på et kvalificeret grundlag

Ved du heller ikke altid, hvad du skal mene om integrationsdebattens mange dilemmaer, så læs med her. Du får ingen svar, men du bliver klogere alligevel.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kan man være homoseksuel og muslim på samme tid? Sikrer eller berøver det multikulturelle samfund den enkeltes frihed? Er tørklæder kvindeundertrykkende eller et udtryk for retten til at klæde sig, som man vil? Hvornår er man dansk?

Fakta:

Titel: Integration & demokrati

Forfatter: Jørgen Christensen, Nils Sjøberg

Pris: 275

Sider: 216

Forlag: Systime

Pris: 125

Type: ibog

Disse og mange andre spørgsmål stilles og belyses i bogen "Integration & demokrati" – men afsluttes ikke af opsamlende konklusioner. Hensigten med bogen er ikke løsningsforslag og handleanvisninger, men at beskrive og nuancere de problemer, overvejelser, hensyn og dilemmaer, der opstår, når en dansk hverdag møder andre kulturer - her med fokus på den muslimske.

Efter bogens indledende afsnit om indvandringens historie i Danmark introducerer forfatterne det positive og det negative frihedsbegreb samt tre mulige rammer for demokrati i et moderne samfund: det nationale demokrati, samfundsengagementet og det multikulturelle demokrati. Denne forståelsesramme anvendes som teoretisk fundament, der refereres til bogen igennem, og er med til at perspektivere de mange aktuelle cases, undersøgelser, statistikker, lovforslag og citater, der udgør langt det meste af teksten. På trods af en tendens til vel meget opremsning visse steder fungerer denne form godt og gør stoffet tilgængeligt.

Bogen er bygget tematisk op med afsnit, der kan læses både i sammenhæng og uafhængigt af hinanden. Parallelsamfund, radikalisering, sammenhængskraft og værdipolitik er nogle af de temaer og begreber, som bogen kommer omkring - konsekvent hængt op på praksiseksempler og konkrete ytringer fra begge sider af holdningsarenaen. Læseren får ad den vej et oplyst og reelt afsæt for selv at kunne tage stilling og turde snakke med i de ikke altid lige lette diskussioner om integration og kulturmøder.

De mange genkendelige situationer og dilemmaer fremlægges lødigt og nuanceret og favner alt fra frikadeller i daginstitutionerne og tørklæder i supermarkederne til kønsopdelte forældremøder og forholdet til ægteskab, køn og seksualitet.

En del slåfejl og et enkelt citat, der lægges i munden på to forskellige personer, ærgrer lidt undervejs, men bortset fra dét er "Integration & demokrati" en anbefalelsesværdig bog til enhver, der vil forsøge at forstå og nuancere integrationsdebattens mange vinkler og dilemmaer i en demokratidiskuterende optik. I uddannelsesmæssig sammenhæng er den helt oplagt til lærer- og pædagogstuderende.