Debat Ordblind/læsesvag
1   411

Den »nye ordblindetest« er for simpel

Faktisk er det måske lidt underligt, at netop jeg skal gå til angreb på den »nye ordblindetest«, eftersom jeg i 30-40 år har været fortaler for, at hørelsen spiller en rolle ved udviklingen af dysleksi, og den nye test netop kigger på den side af sagen.

Testen tager ikke højde for, at der måske er reduceret hørelse over for visse af talesprogets frekvenser. Ingen præcis måling af hørelsen. Auditiv lateralitet testes ikke.

Artiklen fortsætter under banneret

Ingen test af andre mulige årsager til dårlig afkodning af sproglyd og visuelle input (non-ord) og derfor vanskeligheder med at oversætte fra det ene til det andet.

Højre-venstre-forvirring og problemer med vandret tracking med øjnene spiller en rolle. Bevarede primitive reflekser er ofte involveret.

Den nye ordblindetest er for simpel. Den siger intet om årsagerne til vanskelighederne og derfor intet om, hvordan man kan supplere den nødvendige læsetræning med motorisk træning, refleksinhibition, træning af øjenmotorik og individuel, auditiv stimulation. Men okay: Man får en diagnose.

Det er for sent at diagnosticere en elev i 3. klasse. Forældre og en erfaren pædagog er ofte tidligt i stand til at se, at ikke alt er, som det burde være. Så skal der gøres noget. Det nytter ikke at sige til bekymrede forældre og lærere, at man først kan få hjælp i 3. klasse.

Problemet »falske positive«: Jeg har undersøgt ældre elever, der af skolens læsevejledere har fået diagnosen ordblind, men hvor eleven ikke kan følge en vandret linje med øjnene, har dårligt samsyn eller reduceret auditiv sansning og perception.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.462 andre er allerede tilmeldt