Blog
0   1022

Udstilling som led i evaluering

Abonner på nyt om Håndværk og design - fra værkstedet i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

"Udstillingen er lavet af eleverne selv. Målet er ikke en perfekt udstilling, men derimod at lade eleverne vise deres arbejde"

Et område, vi har fokuseret meget på i vores 5. klasse i år, er at gøre eleverne selvhjulpne i værkstedet. De skal vænnes til at hjælpe og instruere hinanden og spørge hinanden om hjælp. Hver elev skal have et godt kendskab til værktøj, materialer og arbejdsgange.

For hver ny opgave skrives en arbejdsseddel i deres portfoliomappe, så de selv kan orientere sig i arbejdsgangene. Her navngives også værktøjer og materialer. Ind imellem, når nye værktøjer introduceres, er der billeder af værktøjet på arbejdssedlen.

Ved spørgsmål om “Hvad skal jeg nu?”, kan vi henvise til portfoliomappen. Ved spørgsmål om “Hvor er lædernålene?” eller “Hvilken fil skal jeg bruge?” henvises til de elever, der er i gang med samme arbejdsproces.

Det lyder banalt, men hvis man er konsekvent med det, indtil eleverne kommer ind i vanen, frigiver det så meget tid til at hjælpe de elever, der har svært ved det, og de elever, der ønsker at lave noget særlig kompliceret.

Artiklen fortsætter under banneret

Vi har igen i år lavet knivskæfter og knivskeder med 5. klasse. Arbejdsgangen er den samme, som jeg har beskrevet i tidligere blogindlæg (Knivskæfter og læderskeder). I år har vi dog lavet knivskederne af kernelæder efter et mere eller mindre fast mønster.

Allerede fra starten af knivprojektet informeredes eleverne om, at projektet ville munde ud i en udstilling i glasmontrerne i læringscentret.

Udstillingen er lavet af eleverne selv. Målet er ikke en perfekt udstilling, men derimod at lade eleverne vise deres arbejde, både deres færdige knive, men også processen i form af de materialer og værktøjer, de har lært at bruge undervejs.

Vi startede med en fælles brainstorm på tavlen. Mens alle anvendte værktøjer og materialer blev navngivet og skrevet op på tavlen, talte vi om processen med at lave såvel knive som knivskeder, og hvordan de forskellige værktøjer og materialer anvendes. På den måde hører alle elever også om de særlige teknikker, som kun nogle af eleverne har brugt.

Herefter skulle eleverne finde alle tingene i værkstedet og lægge dem i orden i forhold til den arbejdsgang, de har været brugt i. Sidst skulle de blive enige om, hvordan det hele skulle vises frem i montrerne, så det gav mening for beskueren.

Ligesom i vores sidste knivprojekt har eleverne lavet moodboards som led i designprocessen. Et par af deres moodboards er også med i udstillingen, men ikke alle, da de ikke egner sig til udstilling i en fritstående glasmontre.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.333 andre er allerede tilmeldt