Brixtofte tager forskud på glæderne

Farum-borgmester henviser til ny arbejdstidsaftale som forklaring på nedskæring i år

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

ormanden for Farum Lærerkreds Jørgen Jark vil hverken kalde det snyd eller bedrag, når Farum Kommune bruger den lærerarbejdstidsaftale, der træder i kraft næste år, til at skære ned allerede i år. 'Brixtofte tager forskud på glæderne', siger Jørgen Jark og retter sin vrede mod det flertal i Danmarks Lærerforening, der troede på Kommunernes Landsforenings løfter om, at aftalen ikke sigtede mod besparelser.

Brixtofte har netop meddelt Farums borgere, at han og byrådet vil skære i skolernes Ø-tid og deletimer og i stedet give eleverne flere undervisningstimer. Og ved at gøre det allerede i år vil han med sine egne ord mildne overgangen til det nye overenskomstsystem for Farums lærere.

'Med den nye overenskomst har kommunen fået et middel til at skære ned. Men det er rigtig nok, at man godt kunne have foretaget den samme nedskæring sidste år eller forrige år, og Brixtofte ville nok også have skåret i år under alle omstændigheder. Men det har hele tiden været hans holdning, at lærerne skulle undervise mere. Brixtofte siger, at næste år vil det samme ske i alle kommuner, og han roser gerne Farums lærere for, at 80 procent af dem forstod, hvad det drejede sig om, og stemte nej', siger Jørgen Jark, som har deltaget i forhandlinger med kommunen om, hvilke opgaver lærerne fremover ikke skal udføre.

Færre deletimer

Han er dog stærkt betænkelig ved, at borgmesteren og hans forvaltning også vil skære i elevernes deletimer. Brixtofte sætter spørgsmålstegn ved den pædagogiske værdi af timerne og vil i stedet satse på flere undervisningstimer med én lærer per klasse.

'Det nye overenskomstsystem sigter på, at lærere skal undervise mere, og at tiden til forberedelse og øvrige opgaver nedsættes tilsvarende. Det påvirker hverken forældre/lærersamarbejdet eller lejrskoleopholdene. Farum Kommunes udspil er således i overensstemmelse med intentionerne i finanslovsforliget, regeringens og Kommunernes Landsforenings udmeldinger', skriver Brixtofte i en helsidesannonce i den lokale ugeavis.

Farum Kommune fik for nogen tid siden Kommunernes Revisionsafdeling til at se på besparelsesmulighederne i både den nuværende og den kommende overenskomst, og revisorerne fandt muligheder for at spare et stort antal lærere, men altså vel at mærke besparelsesmuligheder, som allerede lå i den nugældende overenskomst. Ved at skære 6.600 timer til opgaver ud over undervisning og forberedelse, det vil sige Ø-timer, og skære nogle af kommunens deletimer væk finansieres en forøgelse af antallet af lektioner fra 3. til og med 7. klasse.

'Der er nogle arbejdsopgaver, der skæres væk, og Peter Brixtofte kæder det så sammen med den nye overenskomst som en politisk tydeliggørelse. Man kan spare og lave discountskole efter det gamle system, og det vil man også kunne med den nye overenskomst. Det er bare et spørgsmål om, hvilket niveau man vil drive skole på', siger næstformand i Danmarks Lærerforening Tom Egholm.

Det har ikke været muligt at træffe Peter Brixtofte for en uddybning af den Farumske fremgangsmåde.