Debat

Hvordan forbedres pensionisternes forhold?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kære Thorkild Thejsen: Tak for dit svar i Folkeskolen nummer 12 til læserbrevet »Pensionisternes egne sider?« som på eleganteste måde hoppede uden om de væsentligste problemstillinger. Jeg skal derfor prøve igen, idet jeg denne gang (næsten) udelader humor, ironi, sarkasme. Her altså i præcis form, så der kan gives præcise svar:

1) Hvor kan man læse om DLF 's indsatsområder for pensionister? Jeg tænker her ikke på det udmærkede sociale arbejde, der udføres i kredsene. Min egen kreds skal da have ros for alle de arrangementer, der fabrikeres for sølle 200 kroner årligt. Hvad foretager DLF sig af faglig politik for gruppen for de 900 kroner årligt, som ryger ind til jer? Det er ikke de 900 kroner, der tynger, men den totale mangel på information, som undrer.

2) Hvad er DLF's arbejdsgange med hensyn til at fungere som fagforening (også) for pensionister? I den forbindelse kunne det være interessant at kende det præcise antal medlemmer af fraktion 4, men også gerne den estimerede udvikling af antallet. Hvor ofte har man temaet pensionister og deres vilkår på dagsordenen? Og hvilke beslutninger træffer man? Hvilke arbejdsgrupper har man nedsat? Altså atter informationsspøgelset.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

3) Hvilke langsigtede mål har man for arbejdet med fraktion 4? Efter udmeldelsen af Statspensionisternes Centralforening må man i DLF have gjort sig tanker om, hvad der kan gøres bedre. Tankerne er mig bekendt ikke rigtig nået ud til pensionisterne. Jeg fristes til nok engang at benytte ordet (manglende) information.

Jeg synes, det er herligt, at så mange tidligere lærere ønsker at være med i deres tidligere fagforening. Jeg har dog endnu ikke rigtig fundet en pensionist, som læser Folkeskolen med brændende inter­esse. For de fleste går det vist ret direkte i papirkurven. Når man er medlem af en fagforening, så forventer man også, at fagforeningen aktivt orienterer om, hvordan den vil forbedre ens vilkår (som pensionist kan man kun dårligt tale om arbejdsvilkår). Man kan vel næppe have en stor gruppe medlemmer, hvor man, som på plejehjemmene, bare venter på, at de skal dø.

Forkortet af redaktionen

Svar

Jeg forholdt mig i mit svar til dit ønske om faste sider til pensioniststof. DLF's aktivitet for alle medlemsgrupper kan der læses om i Folkeskolen, i månedsmagasinet Undervisere, på folkeskolen.dk, ernaeringogsundhed.dk og specialpaedagogik.dk, som redaktionen har ansvaret for. Og på dlf.org, som DLF har ansvaret for.

Vi kan ikke skrive om alt og prioriterer, som jeg også skrev, arbejdet i skolen og medlemmernes aktiviteter og forhold i skolen. Der foregår selvfølgelig løbende forhandlinger mellem DLF og Lærernes Centralorganisation på den ene side og stat og kommuner på den anden for at forbedre pensionisters forhold, men dem får vi langtfra altid viden om. Forhandlinger om enkeltpersoners forhold kan vi slet ikke omtale. Vi skriver selvfølgelig om forholdene ved overenskomstforhandlinger og lignende.

Thorkild Thejsen, chefredaktør