Anmeldelse Skønlitteratur
0   404

Svenskheden vælter ud af skabet

Saga på otte år roder i bunden af teenagebrorens værelse, og ud vælter det med skjulte knive, og på væggen hænger der billeder af Adolf Hitler - en typisk svensk børnebog på godt og ondt.

Min bror hedder Noa

Fakta


Titel
Min bror hedder Noa

Forfatter
Anna-Clara Tidholm

Illustrator
Joanna Hellgren

Pris
230

Sider
61

Forlag
Gyldendal

Den politiske korrekthed stryger en om næsen, når man læser i den svenske børnebog "Min bror hedder Noa". Den otteårige Saga har en teenagebror, der er nynazist, en far, der bor i Finland og ikke har tid til familien, en hårdt arbejdende mor, der er jordemor og ikke altid er hjemme om aftenen. Og så har hun selvfølgelig en veninde af anden etnisk herkomst med en stor familie og en bedstemor, der er tyk, og som laver meget mad, der smager godt.

Artiklen fortsætter under banneret

Kontraster og klicheer står i kø, og hvis det ikke var for det gode sprog og den gode indlevelsesevne, så ville jeg have troet, at jeg læste en socialrealistisk bog fra 1970'erne, hvor god litteratur var det samme som at sætte problemer under debat. Heldigvis har bogen nogle litterære kvaliteter, gode illustrationer og et børnesyn, der gør, at jeg trods alt gerne vil anbefale bogen som frilæsning til børn i indskolingen.

Bogens underliggende holdning er, at det er samfundets skyld, at Sagas storebror ikke længere vil spille fodbold, ikke gider tale med sin far over Skype og ikke vil rette sig efter sin mors kæreste. Men det er trods alt et fint træk, at man får forklaret et komplekst problem i øjenhøjde med en lille pige. Det er hendes følelser, og det er hendes undren, og vi får ikke flere forklaringer end dem, den otteårige får, og som hun kan forstå. Samtidig får man et indblik i, hvad det som lille vil sige at have en teenagebror i identifikationsproblemer. Så det er måske derfor, historien udspiller sig uden de helt store nuanceringer.

Det er ikke Astrid Lindgren, men det er heller ikke dårligt. Det er tydeligt, at bogen er skrevet af en dygtig og erfaren forfatter, og så må læseren bære over med, at den politisk korrekte dagsorden er anderledes i Sverige, end den er i Danmark.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.509 andre er allerede tilmeldt

PLC-netværket er for ansatte og andre med interessere for skolernes pædagogiske læringscentre. I samarbejde med Pædagogisk LæringsCenterForening. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
701 andre er allerede tilmeldt