Blog
9   431

I bør overveje

Abonner på nyt om Matematiklærerforeningen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Om overvægt kan indgå i undervisningen

 

Jeg er optaget af, at flere og flere børn er overvægtige. Det er ikke bare et problem for det enkelte barn, men for hele samfundet.

Diabetes 2 inden man er 30, større risiko for hjerte-kar sygdomme, forhøjet blodtryk og klassekammeraternes eksklusion.

Der findes ikke en enkelt knap, der kan ændre det. Der skal skrues på flere knapper samtidigt.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er et kulturelt problem med social slagside. Det er hele livsstilen der skal ændres.

Men hvordan definerer man så overvægt?

Mange benytter BMI (body mass index)

Man kan udregne sit BMI tal med en lommeregner, ved af bruge BMI-formlen: BMI= kropsvægten i kg/(højden i meter)^2 - sagt med andre ord - man regner sit body mass index ud ved at dividere kropsvægten i kg, med højden i meter sat i anden potens.

Populært sagt, så skal BMI gerne ligge mellem 20 og 25. Ligger det over 25 er man overvægtig og er det over 30 er man svært overvægtig.

Det kunne være interessant at DU lader dine børn udregne deres BMI. Man skal være meget forsigtig, da det kan være meget uheldigt at udråbe et barn som overvægtigt. Du kunne alternativt give børnene det som hjemmeopgave. De kan så drøfte resultatet med deres forældre eller med sundhedsplejersken, men uden at offentliggøre det for klassen.

Forberedelsen til hjemmeopgaven vil da være at lære at bruge formlen ved hjælp af nogle eksempler du finder. Lad børnene beregne BMI og lad dem afgøre om personen har normal vægt, er overvægtig eller svært overvægtig.

Husk også at fortælle børnene, at et BMI under 20 faktisk også er et problem. I Frankrig har regeringen besluttet, at, fotomodellernes BMI ikke må ligge under 18. Beslutningen sker, fordi man ved at et meget lille BMI er farligt. Det kan faktisk være livsfarligt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Matematiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.295 andre er allerede tilmeldt